EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Наградите на френско-българската търговска камара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наградите на френско-българската търговска камара

mail08:40 | 31.03.2023прегледи 732 коментарикоментари 0


Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) раздаде за четвърти път отличия в конкурса "Награди за иновации" (Innovation Awards), като четири компании и една личност от света на бизнеса получиха награди за проявените динамизъм, иновативност или корпоративна социална и екологична отговорност през 2022 г. 

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция в България, и председателят на ФБТИК Стефан Делайе, а държаният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес.

Председателят на камарата Делайе благодари на журито, съставено от водещи личности в областта на икономиката и бизнеса, и окачестви церемонията като "богата", тъй като за предвидените общо пет категории кандидатурите са двойно повече от преди - 130 компании.

Като "награди на бъдещето" пък определи днешното събитие вицепрезидентът на България Илияна Йотова. "Чудесна е тази инициатива, вече за четвърти пореден път. Тези хора трябва да бъдат поощрявани, за да могат да се извършват добри проекти, те да бъдат успешни и да вдигат стандарта на хората", каза тя. Йотова благодари на френско-българската камара и посочи, че организацията е "мотор в българската икономика". По думите й независимо, че страната ни има своите кризисни ситуации, служебното правителството успява да помага за осъществяването на идеите на новите компании. "Парите не носят идеи, но идеите носят пари“, каза вицепрезидентът и пожела на страна ни повече чуждестранните инвеститори.

"Новите технологии създават нови сектори, нови браншове. Иновациите водят до нарастване на стандарта на живот. Иновативните технологии ще продължат да се развиват. Много важни са обаче идеите. Когато един човек знае повече, не значи, че ще навреди на друг. Трябва да подпомагаме новите идеи. Държавата може да осигури базовите изисквания за иновативни постижения", заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.  Като пример за това той посочи учредяването на института за изкуствен интелект в България. "Не трябва да се страхуваме от иновациите", каза вицепремиерът и даде за пример, че преди 30 години никой не си е представял да държи компютър в джоба си.

Според Н. Пр. посланика на Република Франция Жоел Мейер България е лаборатория за учени и специалисти и това, че в страната ни има училища с френски език със стем паралелки е много добро начинание. 

Основната цел на конкурса е популяризирането на успешни иновативни проекти, разработени в България през изминалата година, като се подчертават авангардните решения, предлагани от бизнеса.

Наградата за иновативен проект получи "Vedamo" - създадена от преподаватели платформа за цялостно решение за онлайн обучение. Програмата е за обучаващи организации и учители. 

Награда за иновативна стартъп компaния взе "Lamon", чиято дейност е ламиниране на продукти за краткотрайна употреба с биоразградимo ламиниращо фолио с цел опазване на околната среда.

Наградата за корпоративна и социална отговорност отиде при "Темида" за предоставяне на превантивна помощ по финансови въпроси. 

Главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева, която е и начело на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България, бе отличена с награда за бизнес личност.

Специална награда за проект на журито бе присъдена на "Sharena zadruga" - компанията е създател на център за традиционни занаяти и кулинария с нови технологии в село Голяма Желязна. 

Всички наградени получиха възможност за едногодишно безплатно членство във Френско-българската търговска и индустриална камара. 

БТА е медиен партньор на събитието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg