EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наградите на Биоразнообразие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наградите на Биоразнообразие

mail16:40 | 30.11.2016прегледи 1934 коментарикоментари 0


Българска фондация Биоразнообразие раздаде Годишните награди за биоразнообразие за 2016 година. Осмото издание на наградите премина под знака на запазването на български гори – визия, опазване, запазване на дървета в градска среда, разследвания за незаконни сечи и др. преобладаваха както в получените номинации, така и при победителите в 5-те категории.

Тази година най-оспорваната битка беше в две от категориите - Активист за природата и Бизнес, подкрепящ природата. Разликите между първото и второто място бяха само няколко гласа, а лидерството се променяше до последния момент.

Журито в състав Боян Петров, Ива Дойчинова, Валери Йорданов, Радослав Парушев и Красимира Величкова обявиха победителите:

1. Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието:

Награда на журито: Ежегодни високопланински почиствания, организирани от екологично сдружение "За Земята" –  отличени не само заради огромния си успех, който се измерва в почистването на 89.1 тона отпадъци през 18-те години, в които се провежда, но и заради факта, че променя нагласите по отношение на отпадъците, дори в среди извън природозащитата.

Награда на публиката: Кампанията за запазване на парк „Бедечка“, организирана от гражданска група "Запазете Бедечка“ – с 432 гласа публиката избра една кампания, която отдавна излезе извън регионалните си рамки и се превърна в символ на борбата за запазването на зелените площи в градовете в цяла България. Освен, че засега успешно спасява парк „Бедечка“ през настоящата година гражданската група се обедини с други граждански организации за защита на зелените площи от Варна, Пловдив, Русе и започна работа по законодателни промени за защита на градските зелени площи.

2. Най-добър журналистически материал/медия, свързан със запазване на българската дива природа.

Журито реши да даде две първи награди на предавания на Нова телевизия, разкриващи злоупотреби в горските стопанства и незаконни сечи. Награда получи Марин Николов от екипа на предаването „Разследване“  за изключителната смелост при изобличаване на връзката между дървената мафия и местните политически структури и Господари на ефира за серия от репортажи, посветени на чувствителната за всички ни тема: незаконна сеч и особено скандалния случай в държавното горско стопанство в Айтос.  

Награда на публиката: Десислава Лещарска за „MythBusters: Зелените милиони“ – със 176 гласа тя  спечели  заради разследването си на схемата, по която се прави кампанията за Черен ПР срещу природозащитното движение и разкритието, че „информацията за "фрапантните злоупотреби" е лесно проверима с няколко клика на мишката, но целта на "скандалните разкрития" никога не е била истината, а насаждане на омраза срещу определени природозащитни организации“.

3. Активист за природата:

Награда на журито: Александър Дунчев, за неуморните му усилия да разкрива и проследява безброй граждански сигнали за незаконни сечи, за битката му срещу застрояването на НП Пирин и други каузи. Наградата на публиката в най-резултатното до момента публично гласуване за всички години със 1746 гласа спечели организацията „Млад планинар“ от гр. Петрич – млади хора с мисия да възпитават любов към природата и българските планини.

4. Политик с най-голямо внимание към българската природа

Журито обяви за победител доц. д-р Георги Костов – заместник министър на МЗХ (в оставка), за дългогодишната му работа за по-голяма публичност на информацията и усилията му за прекратяване на сечите във вековните гори, което доведе до обявяването на 109 000 хектара гори във фаза на старост, които ще да бъдат спасени от изсичане.

Публиката избра за свой фаворит с над 400 гласа младият кмет на Ботевград Иван Гавалюгов, тъй като сред приоритетите му е и „опазване на природата и подобряване на жизнената среда“. 

5. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси.

Журито даде своята награда на Сидер и Атила Седефчеви, заради решителността им да опазват местни породи и чрез тях да възстановят пасищата в Пирин.  Подкрепата на публиката, изразена в над 300 гласа получи "Травентурия" за идеята им да организират т.нар. "Екскурзии с кауза", в които част от цената на екскурзиите се използва за подпомагане на различни организации, които опазват природата.

6. Организаторите дадоха една награда, останала извън надпреварата и пазена в тайна до последно – Награда за цялостен принос –на Любомир Попйорданов и Одисея ИН, която тази година чества 25 години от създаването си.

Почетно признание за принос в българската природозащита беше връчено посмъртно на младият български учен д-р Николай Цанков, който ни напусна през юни, заедно с херпетолозите Андрей Стоянов и Добрин Добрев.

Организатор на Годишните награди за биоразнообразие е Българска фондация Биоразнообразие в рамките на проект „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg