EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наградите "Икономика на светло"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наградите "Икономика на светло"

mail08:48 | 27.03.2024прегледи 441 коментарикоментари 0


Неотменим приоритет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е борбата за изсветляване на икономиката и ограничаване на сивия сектор, заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията Васил Велев по време церемонията по връчването на наградите на организацията "Икономика на светло" за 2023 година.

Сивата икономика ощетява фиска, тя е предпоставка за нелоялна конкуренция и често граничи с недобри условия на труд, които допълнително ощетяват и работниците, лишавайки ги от социални права, пенсии, болнични, каза Велев.

Той изтъкна, че нестабилността и кризите се отразяват и на изсветляването на икономиката. Да си пожелаем занапред стабилно управление с четиригодишна реформаторска програма, което да извърши необходимите реформи, каза Велев.

Той цитира последни данни за дела на сивата икономика в България - около 21,5 на сто, и посочи, че стремежът трябва да е към постигане на средните за Източна и Южна Европа стойности от 15 на сто.

Всички тук имаме за кауза с това, което се занимаваме, да изсветлим икономиката на България, защото това е единственият път, по който ще можем да живеем в по-нормално общество, с по-нормални доходи, където има правила, които се следват и което води до просперитета, за който говорим, но понякога не всички искаме да платим цената за него, каза кметът на Столична община Васил Терзиев.

Асоциацията на индустриалния капитал в България връчва за единадесети път наградите "Икономика на светло" за 2023 г. Целта на ежегодния конкурс е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да отличи водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сивата икономика. 

Призът "Икономика на светло" за 2023 г. е в три категории.  

Кметът на Столична община Васил Терзиев обяви победителя в първата категория - "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата". Призът получиха Божидар Божанов (народен представител от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България") и група народни представители. Отличието е за промените в Кодекса на труда, стартиращи прехода от хартиена към електронна трудова книжка.

Васил Велев връчи отличието във втората категория – "За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция", на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. Това е признание за институцията БНБ и за работещите в нея, каза Радев и изтъкна значимостта на това признание, което идва от представители на бизнеса - най-градивната, по думите му, част от обществото, която се справя "толкова добре при толкова трудни условия". Радев изрази увереност, че с общи усилия ще бъде реализиран успешно европейският проект на България.

Наградата за БНБ е за твърдия й курс към въвеждане на еврото в България: посредством провежданата политика Централната банка работи за ускоряване на въвеждането на еврото в страната, както и за повишаване на информираността и разбирането за ползите от това. Работи за засилването на надзора и подобряването на стабилността на банковия сектор, на макропруденциалната рамка, на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба с изпирането на пари и модернизиране на управлението на държавните предприятия. БНБ има ключова роля за подготовката и въвеждането на еврото като официална платежна единица в България, посочиха организаторите.

В категорията "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика" бе отличена Българската телеграфна агенция (БТА) и Кирил Вълчев, генерален директор на Агенцията. БТА отразява безпристрастно и точно всички новини, свързани с усилията за ограничаване на сивата икономика, но много по-важно е, че през последните три години, с новата редакция "Икономика", БТА изважда на светло добрите и силни страни на българската икономика, като назовава с имената им фирмите, техните продукти, а не каквато практика за съжаление продължава да доминира в българските медии - имена на фирми и продукти да се споменават, само ако е платено за реклама или е свързано с нещо лошо, каза Вълчев. БТА изважда на светло успехите и добрите страни на българската икономика, заяви генералният директор на Агенцията.

Отличието за БТА е за добросъвестно, безпристрастно, обективно, пълно, точно, достоверно, навременно и етично представяне на икономическа информация от страната и чужбина, както и за сформирането (от 1 октомври 2021 г.) на дирекция "Икономика" като част от новата стратегия на БТА и за нейната постоянна работа за повишаване на прозрачността.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg