EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нагласите към свободия пазар на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нагласите към свободия пазар на ток

mail08:05 | 05.11.2020прегледи 617 коментарикоментари 0


Петдесет и четири процента от пълнолетни български граждани смятат, че енергийният пазар ще намали цените при наличието на свободна конкуренция. Това показа проучване на Националния център за парламентарни изследвания /НЦПИ/ към Народното събрание за обществените нагласи по теми и проблеми, свързани с енергетиката. Изследването, цитирано от БТА, е проведено по метода полустандартизирано интервю в периода от 17-29 септември 2020 г. сред 1000 пълнолетни български граждани.

Обществените нагласи към свободния пазар са по-нюансирани и включват както подкрепа за свободната конкуренция, така и определени опасения. Значителен дял от интервюираните (51 на сто) са посочили, че ще се увеличи риска от измами и нелоялни доставчици на електрическа енергия. По-често това са хора, които определят своята информираност като средна или ниска; респонденти на възраст между 50 и 59 години, живеещи в малките градове на страната и в селата, уточняват от НЦПИ.

Според друга група от интервюираните лица, свободният пазар ще изисква допълнителни разходи за домакинствата. Това мнение се споделя от 46 на сто от интервюираните, като сред тях преобладават определящите информираността си по отношение на енергетиката като ниска или никаква. Социално-демографският профил на тази група показва, че това са по-често хора: с доходи, по-ниски от средните за страната; хора във възрастовите групи 18-29 г. и над 59 години; нискообразовани респонденти, се посочва в проучването.

Опасения, че свободния пазар на електроенергия ще ограничи възможностите за публична регулация върху цените изразяват 45 процента от интервюираните.

Вътрешната разнородност на тази група показва, че очакванията за публична регулация на цените на електрическата енергия за домакинствата продължава да бъде възприемана като ангажимент на държавата, независимо от създаването на свободен пазар, добавят от НЦПИ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg