EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наводненията забавят ръста на Австралия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наводненията забавят ръста на Австралия

mail15:50 | 04.01.2011прегледи 651 коментарикоментари 0


Огромните наводнения в североизточната част на Австралия опустошават реколтата и производството на мините, предизвиквайки поскъпване на суровините, което може да се отрази на икономическия растеж на страната, прогнозират икономисти, цитирани от Франс прес.
Наводнените райони са с площ, колкото териториите на Франция и Германия взети заедно. Най-засегнати са земеделието и миннодобивната промишленост, но също така и туризмът и малките предприятия.
Работата е спряна в 75 процента от каменовъглените мини в щата Куинсланд, който осигурява половината от световните доставки на коксови въглища за металургията, посочи министър-председателката на щата Ана Блай.
Според нея спирането на работата в мините ще има значително отражение в дългосрочен план не само на национално, но и на международно равнище.
Наводненията, които засягат над 200 000 души, предизвикват поскъпване на суровините като въглищата и пшеницата.
Производството на въглища в Куинсланд пострада още през септември заради лошото време, така още тогава производителите са използвали запасите си, посочва анализаторът от RBS Morgans Том Сартър.
Наводненията през 2008 година в същия щат доведоха до спад на производството на въглища с 15 милиона тона. Този път обаче мащабите на бедствието са два пъти по-големи, отколкото преди две години.
През 2008 година тон въглища от Куинсланд достигна 305 долара. Сега суровината поскъпна от 225 на 253 долара на тон за три седмици, а се очаква тази тенденция да продължи.
Икономистите очакват наводненията да се отразят на икономическия растеж в краткосрочен план, макар все още да е рано да се изчислят цялостно мащабите им.
Но докато селскостопанският сектор ще пострада от загуба на реколтите, миннодобивната промишленост ще понесе само забавяне на производството. Водата от мините ще трябва да се изпомпа и работата ще се възобнови - въглищата са си там, не са изчезнали като житото, подчерта Алън Остер, икономист от банка NAB. Според него за 12 месеца щетите могат да достигнат около 0,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).
Отстраняването на щетите от наводненията обаче се очаква да стимулира икономиката - ще трябва да се подменят мокети, завеси, ще бъдат необходими големи ремонти - посочи друг икономист.
Според него в краткосрочен план ще има отрицателно отражение, но в по-дългосрочен план трябва да се разчита на възстановителните дейности.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037