EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Наводнението във Варна /снимки, видео, карта/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наводнението във Варна /снимки, видео, карта/

mail18:10 | 20.06.2014прегледи 5037 коментарикоментари 0


екип на EconomyNews.bg /обновявана/

6.38  - 10.30 часа

Към момента имаме потвърдени девет жертви от наводнението в квартал "Аспарухово" във Варна, съобщи при огледа на щетите в района вътрешният министър Цветлин Йовчев. По думите му сред жертвите има и две деца. Други трима души са в неизвестност. Министърът каза, че от поройните дъждове има един загинал човек и в района на Добрич. Там са евакуирани 150 души и около 40 души във Великотърновско. Към момента ситуацията леко и постепенно започва да се нормализира, но все още е критична и има риск, както във Варна, така и на други места, каза Йовчев. Екипите навсякъде са на място и продължават да работят. Още снощи колегите минаха през всички къщи и установиха, че в най-рисковия район хората още вечерта са евакуирани и са настанени при свои близки, каза още министърът. По думите му цяла нощ е имало дежурни екипи, които са следили ситуацията и при необходимост са били в готовност да осъществят евакуация. Извършена е повторна проверка на пострадалите автомобили и към момента няма открити други жертви. Към момента ситуацията не е такава, че да търсим помощ от европейските фондове. Премиерът Пламен Орешарски, който също посети засегнатия район, коментира, че кметът е неадекватен. Запитан защо смята така, той отговори, че кметът е политиканствал вместо да помага на хората.

Кметът на Варна Иван Портних обвини правителството и държавата, че подвеждат с информацията, че на мястото на трагедията в квартал Аспарухово има достатъчно техника и екипи, които да помагат на хората при отстраняването на щетите от наводнението.Той каза, че е усетил помощта на държавата едва към 1 часа след полунощ и, че представителите на държавната администрация са прекарали част от нощта в резиденция Евксиноград. Според министъра на транспорта Данаил Папазов екипи и техника активно работят по отводняване на пострадалите къщи и по отстраняване на щетите в квартал Аспарухово.

Общинският съветник във Варна Костадин Костадинов припомни, че от 2-3 години предупреждава за незаконната сеч в местността Джанавара в квартал "Аспарухово". Нито полицията, нито прокуратурата, нито Горското управление са реагирали на сигналите му, това каза съветникът. Тази трагедия може да се повтори, имаме същия идентичен казус с циганското село Каменар, което е от другата страна на канала, над Варна. Също имаше гора, която вече я няма. Целият склон под селото вече е превърнат в почти урбанизиран район. Причината за слубилото се вчера в "Аспарухово" е комплексна. Първо, огромният дъжд, второ - обезлесената гора и свлачище, и трето - задръстени с боклуци дерета отново от тези цигани. Същото това нещо може да се случи от другата страна на Варна, под село Каменар. Сигнализирах и за Каменар. Костадин Костадинов добави и че жители на квартала също са подавали сигнали за нарушенията, споменати от него. Той припомни и че е подавал сигнали и за незаконното строителство. Това население, което стана основна причина за трагедията, ще бъде обект на най-нежни грижи...

Справка:

Аспарухово е квартал на Варна, който се намира в южната част на града, отвъд канала, свързващ Варненското езеро с Черно море. В квартала има болница, поликлиника, пожарна, РПУ, църква и 5 училища. На 4 километра югозападно от Варна, недалеч от южния бряг на Варненското езеро, в местността Джанавара, се намира Раннохристиянска църква с мистична история и необикновената за времето си архитектура. Редкият характер на мозайките, от които е изградена църквата я правят единствена и уникална не само на Балканите, но и в историята на християнството.
 zoom_ssszoom_sss

Карти: Google maps

Окръжната прокуратура във Варна обяви, че разследващи полицаи са започнали досъдебно производство за установяване на причините за смъртта на 9 души по време на природното бедствие в квартал "Аспарухово". Разследването е за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност.

Впечатленията на доброволци от offroad-bulgaria.com

„Сега се прибирам от Аспарухово. Апокалипсис. Ходихме с 2 джипа, ако можем да помогнем с нещо. Напълнихме джиповете с полицаи и обикаляхме. Жертвите ще са поне 20, а може да се окажат и повече. Това по разговор с Гражданска защита. На всичкото отгоре пак заваля силно и чакат втора вълна”.

„Абсолютна безпомощност и неорганизираност на институциите.
В квартала няма ток, а полицаите нямат фенерчета!
Отидохме в районното да предложим помоща си.
Напълнихме джиповете с полицаи - 10-на човека и ни пратиха да обследваме един район.
От 6-ма души в моят джип само аз и един полицай имахме фенерче. Спирах да проверявам затлачените места. С мен идваше един от петимата, другите пушеха около джипа. По някое време започнаха и да пречат с мотаенето си.
После пак заваля и се скриха на сухо да слушат новините по радиото и да цъкат с език.
Седяхме на едно място без да правим нищо в продължение на час, до 1.30.
Полицаите нямат станции, не могат да се координират.
Дойде Джуган и Нива на ГЗ, един човек тръгна по сигнал, чувало се бучене (вероятно свлачище).
Ние се изнесохме към районното, без да успеем да помогнем на нито един. Нямаше и желание в униформените.
При едно от струпванията на коли, завлечени от пороя, имаше бездействащ багер.
Една-две линейки се мотаха из Аспарухово, а пътят беше проходим.
Една пожарна. В районното на сухо се бяха струпали полицаи, жандармерия и СПООР.
Досега все си намирах причина, да остана в тази държава, но вече не виждам държава”.


Мнения на очевидци

„Не е само Аспарухово-целия град. На някои места трябва подводница.
Вилните зони останаха тотално без пътища. По кръстовищата в някои части има по 40-50см. натрупан чакъл върху асфалта”.

„Канализацията в града не може да поеме водата. Най зле е в Аспарухово”.

„Проблема с уличната канализация в родният ми град не е от вчера! Трагедията от днес е следствие на много години нищоправене и крадене в Община Варна!”

„Медиите търсят под вола теле, просто теренът е такъв, че събира като във фуния оттичащите се води. А валежът бе на огромна площ, която е напоена и не може да поеме повече. Водата е дошла от баира на Джанавара през циганската махала- както всеки път. Просто сега е била в огромно количество. И преди през това място са текли реки, но валежите са били нормални, не поройни. Затова сега водата е била висока”.

„Нищо не е преляло... Просто дъжда бе сериозен. Аз съм от другата страна на канала и точно по време на дъжда обикалях доста из града - виждаше се как заради силния дъжд водата търси къде да се оттече... На доста места и то в по-високите части водата излизаше на над 1м от канализационните шахти (имаше и отворени капаци поради същата причина)... Видях как в Карфур (на -2 в Гранд Мол) от тавана падаше водопад върху стелажите...
За мен единствената причина е лошата инфраструктура”.

 

Спешна дарителска кампания за Варна събра над 20 хил. лв. само за час. Калоян Георгиев, който организира доброволческа акция в помощ на бедстващите във варненския квартал "Аспарухово", призова пред "Хоризонт" хората да се обединят. Активиран е краткият номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на средства чрез благотворителни есемеси. Всеки може да изпрати есемес с текст DMS VARNA и на номер 17777. Цената на краткото съобщение е 1 лв., на тези съобщения вече не се начислява ДДС. Българският Червен кръст открива и специална банкова сметка за пострадалите от наводненията в страната:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).

 

Междунорадните агенции

Проливни дъждове удариха черноморския курортен град Варна, причинявайки смъртта на най-малко 10 души и принуждавайки хора да напуснат домовете си, съобщава катарският телевизионен канал Al Jazeera . По думите на кмета на града, проливните дъждове са причина за наводнение в ниско разположените предградия на Варна. Електричеството в предградията също е прекъснато.Гръмотевични бури и проливни дъждове са разрушили къщи в няколко села в близост до столицата София. В северната и източната части на България се очакват дъждове и в петък.
Проливни дъждове предизвикаха наводнение в българския град Варна. Загинали са най-малко 10 души. Нивото на водата по улиците е достигнало един метър, хора са се оказали блокирани в своите домове. Службите за помощ при бедствия и аварии им оказват помощ, пише „Уралинформбюро” . За координиране на спасителните работи във Варна е пристигнал вицепремиерът Цветлин Йовчев.
В момента в много райони на България валят проливни дъждове. За сега синоптиците не обещават проясняване на времето, добавя „Уралинформбюро".
Проливните дъждове причиниха разрушения и човешки жертви в най-големия български черноморски град Варна, предава телевизия "Euronews" . В кореспонденцията се отбелязва, че вечерта в пострадалия град е пристигнал вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който е поел координацията на спасителните екипи. "Euronews" съобщава за откритите вечерта 10 жертви, сред които и едно 5 годишно дете.
Наводненията във Варна, досега отнесоха повече от 10 човешки живота, след като най-големият български черноморски град беше застигнат от небивало по размерите си бедствие, причинило човешки жертви и разрушения, предава "Радио-телевизия Войводина". Телевизията съобщава, че все още има хора, които се намират в неизвестност и че броят на жертвите може да се увеличи.
Най-малко 10 души са загинали, а няколко са изчезнали, след като проливни дъждове и тежки наводнения поразиха Източна България, съобщава BBC .
Според метеоролозите, месечният еквивалент на валежи се е изсипал над регионите на Варна и Бургас.
Бързо надигналите се води са отнесли по пътя си автомобили и са наводнили домове. Водите на наводнението са придошли бързо. Някои хора са били изненадани от придошлата стихия. „Трагедията е огромна. Аз съм на улицата в квартал Аспарухово. Няма улица, няма домове”, заяви кметът на Варна Иван Портних.
Миналия месец Сърбия и Босна и Херцеговина пострадаха също от наводнения, напомня ВВС.
Катастрофа: Наводненията в България отнеха повече от 10 човешки живота." Така коментира трагичните събития във Варна белградския вестник "Телеграф" .
Изданието разказва, че по данни на българската полиция досега са открити десет тела на удавени, част от които все още трябва да се идентифицират. В неизвестност се намират хора, точния брой на които трудно може да бъде определен.
"Telegraf " съобщава, че голяма част от улиците на Варна продължават да са под вода и тиня и че спасителните екипи са успели на помогнат на пътуващите в десетки автомобили.
Вестникът припомня, че през последните дни големи райони в България са били обхванати от проливни дъждове и градушки
България потъна под вода, десетки са пострадалите, най-малко десет души, сред които и дете загинаха, все още не е известен броя на изчезналите. Това предава руското радио "Эхо Москвы" , като се позовава на кореспонденции на Агенция "Франс Прес" от София. Голяма част от България е покрита с вода, която на места достига до 1 м. дълбочина, предава азербайджанското електронно издание "1 News" . Изданието съобщава за жертви на наводненията в района на черноморския град варна и за стотици пострадали в цялата страна.
Жертви на наводнение, възникнало в резултат на проливни дъждове в българския град Варна, са станали най-малко 10 души, съобщава руската информационна агенция „Атмосфера”.
„Към дадения момент е известно, че улиците на града са наводнени. Ситуацията се усложнява от това, че лекарите от „бърза помощ” не могат да се доберат до пострадалите.В много райони на града няма електричество”, съобщава агенцията. „Премиерът на България Пламен Орешарски е дал разпореждане на вицепремиера и министъра на вътрешните работи на страната да поемат координацията на спасителните работи, провеждани във Варна”, посочва още „Атмосфера” .
Българските власти съобщават, че десет души са загинали, а няколко други липсват, след като пристанищният град Варна бе засегнат от проливни дъждове и наводнения, пише ABC News .
Телевизионни кадри от Варна показват наводнени улици, с метър високи кални води, десетки изоставени автомобили и спасителни екипи, опитващи се да помагат на хората. Обширни части от балканската страна са засегнати от проливни дъждове и гръмотевични бури. Стотици жители на страната са останали без електричество и доставки на храна. Десет души, в това число и деца, за загинали вследствие на наводнение в България, съобщава руският Телевизионен канал „Звезда”.
От непрекъснатите проливни дъждове особено е пострадал черноморският град Варна: наводнени са цели улици и домове, потоци вода са отнесли автомобили. Движението на обществения транспорт е прекратено. Автомобилите на „Бърза помощ” не могат да се доберат до пострадалите. В много райони на града е прекъснато електричеството. „В същото време силните дъждове не престават”, обръща внимание каналът.
„В петък, съгласно прогнозата за времето, ситуацията няма да се промени. От местната полиция съобщават, че най-вероятно броят на жертвите ще нарасне”, се посочва в материала на ТК „Звезда”.
Проливен дъжд стана причината за наводнения в българския град Варна. В резултат загинаха 10 души, сред тях е 5-годишно дете, съобщава руският телевизионен канал НТВ .
Улиците на Варна се намират под вода. Десетки автомобили са отнесени от потоците. Движението на обществения транспорт е прекратено. Автомобилите на „Бърза помощ” не могат да се доберат до пострадалите. В много райони на града е прекъснато електричеството. Сложна е ситуацията и в Софийска област, където в резултат на проливните дъждове в различни населени места са наводнени стотици домове, размити са пътища. В Бургаска област крайбрежните къмпинги едва не са били отнесени от морето.

 източник: БНР, агенция Фокус, БТА снимки:Facebook, offroad-bulgaria.com, видео: YouTube


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg