EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Набуко на територията на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Набуко на територията на ЕС

mail11:15 | 17.05.2012прегледи 625 коментарикоментари 0


Консорциум „Набуко” представи своето предложение към консорциума, разработващ газовото находище „Шах Дениз”, фаза 2, за строителството на газопровод „Набуко на територия на ЕС”. По него ще се транспортира Каспийски газ от българо-турската граница до Баумгартен, Австрия и от там към други Европейски пазари.


„Убедени сме, че представихме конкурентно и изчерпателно предложение към консорциум „Шах Дениз 2”, което в пълна степен отчита интересите както на всеки от съдружниците за изграждане на газопровода, така и на доставчиците на газ”, заяви Райнхард Мичек, Управляващ Директор на Nabucco Gas Pipeline International GmbH.
Проект „Набуко на територията на ЕС” е с променена концепция в сравнение с първоначалната. Концепцията предвижда изграждане на газопровод с дължина 1300 км. от българо-турската граница до Централно Европейския газоразпределителен център в Баумгартен. Газопроводът е проектиран за пренос на първоначални количества природен газ от Азербайджан, като е предвидена възможност за последващо разширение и осигуряване на капацитет за допълнителни количества природен газ за транспортиране от Каспийския регион и региона на Близкия Изток до Европейските пазари. За „Набуко на територията на ЕС” ще се прилага съществуващата законова рамка за проект „Набуко”, а именно, Междуправителственото споразумение, Споразуменията за подкрепа на проекта и предоставените изключения. Газопроводът ще бъде изграден във вече предвидения коридор на трасето на територията на Европейския съюз.
Nabucco Gas Pipeline International GmbH
Nabucco Gas Pipeline International GmbH е учредена на 24 юни 2004 г. с цел проектиране, изграждане и експлоатация на газопровод „Набуко”. Със седалище в гр. Виена, Австрия дружеството има предмет на дейност пренос и търговия на едро с природен газ съгласно законодателството на ЕС. Международната компания е собственост на акционерите в „Набуко” и отговаря за проектирането, изграждането, експлоатацията, търговията с капацитет и разпределението за капацитета на газопровод „Набуко”. Компанията ще бъде единственото дружество, което ще осъществява пряк контакт с търговците и ще работи на принципа на комплексно обслужване, действайки като самостоятелна стопанска единица на пазара, независимо от своите учредители. Тръбопроводната система ще бъде изградена от Националните Набуко Компании (ННК), които са дъщерни дружества на международната компания.
Акционерна структура
Акционери в „Набуко” са Български Енергиен Холдинг (БЕХ), Боташ (Турция), FGSZ (Унгария), OMV (Австрия), RWE (Германия) и Трансгаз (Румъния), Всеки акционер притежава равно количество от 16,67% от собствеността в Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Акционерите отговарят за преговорите по договорите за доставки на газ.
 


Тагове: Набуко, ЕС, проект
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg