EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На Сърбия не са й нужни икономии, а потребление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На Сърбия не са й нужни икономии, а потребление

mail13:00 | 04.08.2010прегледи 592 коментарикоментари 0


Сръбският министър на икономиката и регионалното развитие Младжан Динкич заяви, че на Сърбия не са й необходими икономии, а потребление, тъй като ако страната продължи със затягането на коланите, хората биха харчили още по-малко и ще бъдат изгубени много работни места, което би задействало "социална бомба", съобщи Танюг.
Трябва да бъде прекратена политиката на затягане на коланите, за която се застъпва не само МВФ, но и някои от правителствата на европейските страни, и да се тръгне с политика на стимулиране на потреблението, за да се повиши общото световно търсене и по този начин да се допринесе за  увеличаване на производството и нарастването на заетостта, заяви Динкич в интервю за вестник "Политика".
Първо трябва да се стимулира инвестиционното потребление, да се възстанови строителството  чрез програма  за стимулиране на изграждането на обекти, която правителството вече прие, но чиято реализация още не е започнала заради бавното подготвяне на проекти от местните власти, посочва Динкич. 
Динкич изрази увереност, че ще убеди министъра на финансите и премиера  за допълнителни средства за стимулиращи кредити за икономиката и гражданите.  Стимулиращите мерки са ключът към това -  защо Сърбия успя миналата година  да преживее най-тежкия момент чрез относително малък спад в БВП от 2,8 процента и това също е причината тази година да успеем да постигнем  известен растеж.  Тези мерки затова не трябва да се прекъсват, те трябва да се увеличат и затвърдят  и през цялата следваща година, заяви Динкич. 
Що се отнася до неговото предложение да се започне да се мисли за размразяване на заплатите, а по-късно и на пенсиите, Динкич предлага добре да се прецени правилния момент и какъв размер е реално да се отдели, тъй като тази мярка  също би стимулирала местното потребление.
Ако тръгнем към размразяване на заплатите през октомври, според мен примерното увеличаване на заплатите би било четири процента, заяви Динкич.
Ще видим, ще разговаряме за това с МВФ, каза сръбският министър на икономиката.
Той смята за твърде строги твърденията на някои икономисти, че такова нарастване на заплатите би повлияло на увеличаването на износа, оценявайки, че ще  мине много време преди хората в Сърбия да имат възможност да купуват вносни стоки. 
В противен случай, ако неограничено време  заплатите и пенсиите се държат "замразени", само заради инфлацията ще продължи да пада покупателната способност на населението, хората биха харчили още по-малко пари и това би довело до ново закриване на работни места, което би довело до активиране на "социална бомба", смята министърът на икономиката на Сърбия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg