EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На почивка в Турция въпреки коронавирус

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На почивка в Турция въпреки коронавирус

mail11:35 | 29.07.2020прегледи 474 коментарикоментари 0


Въпреки препоръките за избягване на пътуванията до Турция, съвсем не всички германци анулират планираните си почивки. Семейство Хютен от Аахен например, за което разказва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", не се вслушва в предупрежденията  на властите и в опасенията, изразени от познати - държи на традиционната си ваканция в Анталия. И на 14-и юли Ралф и Биргит Хютен, заедно с трите си деца и внука си, се качват на самолета от Кьолн за Анталия, на път за любимия си хотел, в който отсядат вече за десети път. "След наложените в последните месеци ограничения, просто не издържахме", споделя Ралф Хютен.

За да си спестят критиките, решават да не кажат на никого от приятелите си. Преди да заминат обаче се информират подробно за мерките за сигурност, предприети от хотела. Списъкът е гигантски и е приложен до последния детайл, казва Биргит Хютен. В хотела има инсталирани термокамери, които измерват температурата на всекиго, който влиза във фоайето или в ресторанта. Разстоянието между масите и дистанцията се спазват стриктно. Келнерите са единствените, които имат достъп до храната, разположена зад плексигласови прегради. "Всичко е чисто, всички са любезни, не сме виждали келнер в лошо настроение", разказва Биргит Хютен.

Хотелите се нуждаят от "сертификат за сигурен туризъм"

За да може един хотел в Турция да отвори врати през този сезон, той трябва да отговаря на 153 критерия, разработени от турското Министерство на туризма и от международни фирми за сертифициране на качеството. "Сертификатът за сигурен туризъм" важи един месец. След това проверката трябва да бъде извършена наново. 

Тази година любимият хотел на семейство Хютен отваря врати чак на първи юли. Туристите са основно от Турция, в началото заетостта е едва 15 процента. Когато идват редовните клиенти от Германия, Швейцария и Украйна, тя достига 20 на сто, а сега вече е около 30 процента. Управителят на хотела Корай Инджедиш посочва: "Редовните клиенти, които идват, са внимателни, но възприемат ситуацията спокойно, защото имат пълно доверие на хотела". Повечето хотели в Турция се стремят да не превишават 60 процента от общия си капацитет, за да гарантират спокойната и сигурна почивка на гостите си. 

Наташа Фарел също решава да отиде в Анталия с двамата си сина. Макар да не е редовен посетител, тя избира да не анулира резервираната още на Коледа почивка. Хотелът, който е запазила, обаче продължава да е затворен. Затова туроператорът ѝ предлага настаняване в един от най-добрите комплекси в съседния град Сиде. Той може да приеме до 1300 гости, но Наташа и синовете ѝ са сами в хотела. Басейнът и плажът са изцяло на тяхно разположение. Седмица по-късно гостите вече наброяват 300. 

Какво трябва да знаем, ако пътуваме за Турция?

Редица европейски държави, в това число Германия и България, препоръчват на своите граждани да се въздържат от пътувания до Турция. Тези, които все пак отидат, ще бъдат поставени под 14-дневна карантина при завръщането си. И в Германия, и в България обаче съществува възможността изолацията да бъде избегната при представяне на негативен PCR тест. Българските власти изискват той да е направен в последните 72 часа, германските - в последните 48. 

Турция не налага карантина на чуждестранните туристи. На летищата температурата на пристигащите се мери, а при наличие на симптоми се прави и тест за Ковид-19, пише "Хамбургер Абендблат". По турските плажове са въведени стриктни правила за спазване на дистанция, хотелите и летищата са оборудвани с термокамери, а заведенията и хотелите могат да работят само със сертификат. И германски компании са ангажирани да инспектират спазването на мерките. /Дойче веле

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990