EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На Никулден не се вдига трапезата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На Никулден не се вдига трапезата

mail12:00 | 06.12.2011прегледи 838 коментарикоментари 0


Меню
Легендите за Николай Мирликийски са като почитателите му – и православни, и католически, и езически. Свят човек, образец на добродетелност и аскетизъм, свети Николай Чудотворец или още Свети Никола е най-прочут като покровител на моряците и рибарите. Живял през ІV век и бил епископ на Мира в Мала Азия. Бог му отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда.
Но според легендата преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който анонимно помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Eто защо днес у нас, след междинно 45-годишно прекъсване, Никулден отново е обявен и за официален празник на банките и банкерите.
Свети Никола се смята още и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.
Нито един друг светия не е такъв любител на леките и здравословни мезета. На уютния семеен празник Никулден, освен риба и обреден хляб, на трапезата се слагат още фасул, зеле, сарми и други постни ястия.
Специалният курбан “рибник” се приготвя традиционно от шаран или друга риба, но непременно риба с люспи – люспите са символ на благосъстояние. Жените внимават при почистването люспите да не падат на земята, че да не стъпчи човек късмета си. Ако пък някоя люспа все пак падне, добре е да не я настъпвате, понеже според народното поверие който я настъпи, няма да се радва на добро здраве през годината. А кръстоподобната кост от главата се запазва за здраве и охолство.
След като вкусно сте похапнали от рибата и другите обредни храни, не бързайте да вдигате масата и да подреждате дома си. Част от ритуала е и вярването, че никулденската трапеза не се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гостите.
Рецепта за пълнен шаран върху кисело зеле

Необходими продукти за 4 порции
1 шаран, около 1 кг
300 г филе от треска или тилапия
1 белтък
200 г заквасена сметана
100 г сварени скариди, по желание
500 г обелени картофи, едро нарязани
50 г масло
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 с. л. градински подправки
500 г кисело зеле, ситно нарязано
200 мл бяло вино

1.Филето от треска се сварява на пара и се пресова с вилица. Когато изстине, се пасира с белтъка и се прибавя малко по малко сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус, разбърква се със скаридите и се слага в хладилник за 30 мин.
2.Картофите се слагат в подсолена вряща вода за 10 мин. и се отцеждат. Още горещи се объркват с лъжица масло и магданоза.
3.Почистената риба се подсушава и се поръсва с градински подправки. Напълва се рибният пастет. В продълговата тавичка се разпределя зелето, върху него - рибата. Шаранът се намазва с масло. Около него се слагат картофите. Рибата се залива с виното и всичко се слага да се пече във фурната за 40 - 50 мин., докато се зачерви.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053