EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

На лов за петрол в Черно море

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На лов за петрол в Черно море

mail18:00 | 06.07.2010прегледи 3006 коментарикоментари 0


През последните месеци различни държави от Балканите започнаха активно да търсят нефт и газ в акваторията на Черно море, като привличат водещи компании от цял свят.
Днес стана ясно, че Румъния предоставя две концесии за петролни проучвания в част от континенталния си шелф в Черно море, която тя си възвърна след решение на Международния съд, съобщи АФП, като се позовава на съобщение на Националната агенция за минерални ресурси.
Победителите в търга, обявен в края на 2009 г., - Lukoil Overseas-Vanco International /руско-американска/ и Melrose  Resources-Petromar Resources /британско-румънска/ ще проучват, развиват и експлоатират по един от общо два участъка, простиращи се на обща площ от 4000 квадратни километра, се посочва съобщение на агенцията. Оферти бяха подали още няколко големи компании, включително ExxonMobil /САЩ/, Rompetrol /Казахстан/ и Repsol /Испания/.
Букурещ сезира през 2004 г. Международния съд след провала на преговорите му с Киев за демаркирането на континенталния шелф в Черно море. Международният съд присъди на Румъния около 9 700 квадратни километра от спорните общо 12 400 квадратни километра. Според експерти в тази зона има близо 100 милиарда кубически метра природен газ и 10 милиона тона петрол. Националната агенция за минерални ресурси смята, че ще са необходими пет-шест години и инвестиции от няколко десетки милиона евро преди да може да се пристъпи към експлоатиране на тези залежи.
По-рано през тази година руската петролна компания Роснефт и американската Chevron подписаха споразумение за разработка на петролни находища в шелфа на Черно море с инвестиции за 1 трилион рубли (1 долар = 31,1854 рубли). Руският премиер Владимир Путин се надява, че  американската компания ще участва в геоложките проучвания, съблюдавайки високи екологични стандарти. 

Овергаз сондира в Провадия

Българската компания Овергаз в партньорство с британската „JKX Oil & Gas” и българската „Balkan Explorers” ще търси нефт и природен газ в блок Провадия в Североизточна България, с площ 1787 квадратни километра. Договорът между трите компании и Министерството на околната среда и водите беше подписан наскоро и е със срок от 7 години.
Прогнозните количества, които се очаква да бъдат открити, са от промишлено значение. Годишното потребление на природен газ в България засега е около 3 млрд. кубически метра природен газ.„Ако прогнозите ни се окажат верни, това означава, че страната ни ще поеме глътка въздух заради диверсификацията на енергийните източници”, коментира Светослав Иванов, заместник изпълнителен директор на „Овергаз Инк.” АД. „Рискът при такова начинание е много голям, защото никога не можем да сме сигурни, че ще намерим суровина. Но модерните технологии и експертните мнения на партньорите ни дават надежда, че в бъдеще ще можем да започнем добив”, допълни той.
Инвестициите само в проучването на блок Провадия се изчисляват на около 4 милиона евро. Със сондажите те могат да надхвърлят 14 милиона евро, а при наличие на газ ще има нови изчисления на необходимите разходи, в зависимост от количествата суровина и дълбочината, на която се намира находището.
Първият етап от работата по проекта включва сеизмични опити, за да се установи точното местонахождение на залежите от гориво. Следват сондажите и най-накрая – добивът.
Босна и Херцеговина откри нефт
През последното десетилетие на миналия век американски и английски компании проучваха недрата на Босна и Херцеговина /БиХ/ за нефтени залежи, но войната на територията на бивша Югославия преустанови тяхната работа. Сега във вече независимата държава БиХ отново са възстановени сондажите и според експертите има основания за оптимизъм, че ценната суровина ще бъде открита някъде на територията на Мостар, Стоце, Невесине или Гацка. Преценява се, че именно в тези местности има залежи от нефт в общ обем от 500 милиона тона за предстоящите 50 години, предаде сръбската държавна телевизия на електронния си сайт.
Предположенията са, че само в Република Сръбска на БиХ има потенциални резерви от почти 300 милиона тона нефт или 50 милиона барела. Специалистите преценяват, че по сегашните борсови цени общата цена на суровината в БиХ е за около 30 милиарда долара.
Голямата компания Нефтена индустрия на Сърбия /НИС/ от март т.г. предприе и проучвания за наличието на нефт в Сърбия в района на град Чачак.  Изследвания ще се правят и от Ариля до Неготин на полоса от 600 километра.
В момента Сърбия покрива 18 процента от нуждите си от нефт от свои находища в областта Войводина. Експертите в бранша предполагат обаче, че резервите от нефт в страната варират от 100 до 200 милиона тона.
Хърватска и Унгария намериха газ
Хърватската петролна компания ИНА и унгарската газова компания МОЛ откриха значителни количества природен газ в граничната област Подравска Слатина - Залата.
Откритието е резултат от съвместен проект на ИНА и МОЛ за проучване за природен газ, започнал през 2006 г. Двете компании участват в проекта като равноправни партньори във финансирането на проучвателните работи и разпределянето на производството с дял от 50 процента всяка.
Сондажите на дълбочина 3 170 метра показали наличието на природен газ с дебит около 370 000 кубически метра дневно на хърватската страна.
По-прецизна информация за находището ще бъде получена след триизмерно сеизмично проучване на района, предадоха хърватските медии.
В предстоящия период усилията на ИНА и МОЛ ще бъдат насочени към разработване на откритото поле с цел започване на производство и свързване с газовата мрежа. 

 

Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер призова за мораториум върху сондажите в много дълбоки води по европейското крайбрежие, докато станат ясни точните причини за експлозията на платформата на British Petroleum - BP в Мексиканския залив, предаде АФП.
Предвид обстоятелствата всяко отговорно правителство трябва  действително да замрази новите разрешителни за сондажи, чийто параметри са крайни, каза пред европарламента Йотингер по повод безпрецедентната екологична катастрофа в САЩ.
На 14 юли Йотингер има насрочени две срещи в Брюксел с директори на 18 големи петролни компании и с представители на контролните власти в 27-те страни от ЕС.
Йотингер поиска също така Европейската комисия да се ползва с властта да проверява контролните операции в петролната и газова промишленост, които в момента се извършват на национално ниво. Той призова за "контрол на контрольорите".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990