EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

На $600 млн. възлиза производството на мебели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

На $600 млн. възлиза производството на мебели

mail06:59 | 30.11.2022прегледи 712 коментарикоментари 0


България се нарежда на 55 място в света по производство на мебели в света за 2021 г. Данните бяха изнесени по време на Годишната конференция на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП).

Проф. д-р Васил Живков, председател на БКДМП, обяви актуални данни, според които производството на мебели за 2021 г. у нас възлиза на 600 млн. долара, като за сравнение през 2012  г. е било 397 млн. долара. Така страната ни се нарежда на 55 място в света.

Над 85% от продукцията ни отива за износ заради доброто съотношение между качество и цена. По износ на мебели страната ни заема 38 място в света за 2021 г.

Българска продукция се изнася основно за Румъния, Гърция, Франция, Германия, Чехия, Дания, Нидерландия и др. По потребление на мебели заемаме 66 място в света за 2021 г. с близо 420 млн. долара.

Основно мебели у нас за периода 2021 г. са се внасяли от Китай, Полша, Турция, Германия, Италия, Румъния, Украйна и др. Според актуалната статистика на БКДМП в последните няколко години Европа се задържа на второ място с 23% от световната продукция.

В топ 5 на производителите на Стария континент влизат страни като: Италия, Германия, Полша, Великобритания и Франция. Производството на мебели в света за 2021 г. се равнява на 513 млрд. долара, което е с 16,8% ръст спрямо 2020 г., когато е било 439 млрд. долара. Сред най-големите производители в световен мащаб са: Китай, САЩ, Германия, Италия, Виетнам, Индия, Полша и др.

По време на конференцията на БКДМП традиционно бяха раздадени и отличия за най-бързо развиващо се малко, средно и голямо предприятие. Призовете получиха съответно: Пъчков ООД, ЙАФ България ЕООД, Кроношпан България ЕООД. За износител на годината в сектор мебелно производство отличие спечели Ирим ЕООД. За износител в сектор дървообработване първото място бе завоювано от Кроношпан България ЕООД. Присъдени бяха също отличия за особени заслуги за развитието на бранша на Александър Палешутски от Средна гора АД, Илко Илиев от Мебел-Стил ООД, а за принос в организирането на научно-практическа конференция – приз получи Христо Йовчевски от Рико Стил ООД. ТЕД БЕД спечели награда в категория Инвеститор в младежта. За заслуги в развитието на професионалното образование бе отличена фирма Интериор-И ООД.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg