EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Мюсюлмански братя" – икономически министри в Египет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Мюсюлмански братя" – икономически министри в Египет

mail17:00 | 09.05.2013прегледи 472 коментарикоментари 0


Египетският президент Мохамед Морси засили влиянието на своята партия "Мюсюлмански братя" след извършените днес промени в правителството, предаде Ройтерс. Сред отстранените министри са двама от тях, които водеха важните преговори с МВФ за отпускането на заем от 4,8 милиарда долара.
Реформата в изпълнителната власт обаче далеч не удовлетвори настояванията на опозицията за разпускане на цялото правителство на премиера Хишам Кандил и назначаването на неутрален кабинет, който да надзирава парламентарните избори по-късно тази година. Освен това промените едва ли ще помогнат за изграждането на политически консенсус за извършване на реформите, които фондът поставя като условие за отпускането на кредита, коментира агенцията.
Премиерът Кандил номинира осем нови министри, сред които като министър на международното сътрудничество и планирането Амр Дараг, високопоставен член на близката до "Мюсюлманските братя" Партия за свобода и справедливост (ПСС). Уволненият от този пост Ашраф ал Араби играеше централна роля в преговорите с МВФ. Друг член на "Мюсюлманските братя" - Йехия Хамед - бе номиниран за министър на инвестициите, а членът на ПСС Ахмед ел Гезауи поема земеделието. Така ислямското движение вече контролира около една трета от 35-те министерски поста, посочва Ройтерс.
Агенцията цитира лондонския икономист Саид Хирш, според когото промените н египетското правителства не са сигнал за някаква "действителна промяна в политиката, в частност от икономическа гледна точка". "Ако се постига нещо, това е нанасянето на удар по исканията за политически консенсус, които правителството явно пренебрегва", казва експертът. Заместник-председателят на ПСС Есам ел Ериан каза пред египетския канал на "Ал Джазира", че правителствените промени са с цел "справяне с икономическата криза и сключването на споразумение с МВФ с нов дух и нова визия, както и справяне с енергийната криза", тоест недостига на течни горива, предаде Ройтерс.
Лидерът на опозиционната партия "Египетски конгрес" Амр Муса заяви, че промените в кабинета на Кандил не носят нищо ново и че скоро ще се наложат нови промени, допълни ИТАР-ТАСС. По думите на Муса само правителство на националното единство може да реши настоящите трудни проблеми на страната. Подобно мнение изказа и лидерът на Партията за реформи и развитие Ануар Садат, племенник и едноименник на убития през 1981 г. египетски президент.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg