EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ „Козлодуй” одобри нови проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ „Козлодуй” одобри нови проекти

mail10:33 | 08.12.2015прегледи 921 коментарикоментари 0


На 3 декември 2015 г. в Лондон се проведе сесия на Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй” (МФК). Българската делегация за участие във форума бе оглавена от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и в състава й бяха изпълнителният директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) – Дилян Петров, експерти от Предприятието, от Министерство на енергетиката и АЕЦ „Козлодуй”. В работата на Асамблеята се включиха представители на Европейската комисия (ЕК), която осъществява мониторинг на изразходването на средствата от европейските донори, и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която администрира финансирането.

По време на заседанията беше отчетен напредъкът на дейностите по извеждане от експлоатация за последното шестмесечие на тази година и бяха представени проектите, които се предвиждат за осъществяване в следващи периоди.

В резултат на оценката на напредъка в дейностите по извеждане Асамблеята одобри подписването на нови финансови споразумения (грантове), които ще подпомогнат реализацията на програмата за безопасно извеждане от експлоатация на спрените ядрени блокове в АЕЦ  „Козлодуй”.  Друго важно споразумение, одобрено в Лондон, осигурява подкрепа по отношение на човешките ресурси – заплатите на специалистите, ангажирани с процеса по извеждане, в периода 2016-2017 години. Донорите дадоха съгласие и за продължаване на работата на международната консултантска група по управление на проектите за следващите три години. Финансирането по тези два гранта възлиза на около 30 млн. евро.

  „Донорската асамблея одобри нашите предложения за финансиране, тъй като вече неведнъж доказваме възможности и ресурс за оптимално и прозрачно управление на проектите, по които получаваме европейски средства в полза на безопасното извеждане на спрените блокове. Лично аз съм изключително удовлетворен, че успяхме да защитим заплатите на работещите в специализираното ни поделение по извеждане – в противен случай българската държава трябваше да поеме издръжката на хората, които се занимават с една толкова важна дейност – управлението на радиоактивните отпадъци от производството на атомна енергия.”, коментира резултатите от Асамблеята Дилян Петров.

Форумът в Лондон бе предшестван от предварителна подготовка и проверка, проведени по време на заседания на Мониторинговия комитет на МФК и Комитета за подпомагане на извеждането от експлоатация към ЕК. Срещите се състояха на 26 и 27 ноември в седалището на Генерална дирекция „Енергетика” в Люксембург, където представители на ДП РАО и ЕБВР докладваха реализацията на проектите по извеждане, финансирани с европейска помощ, и представиха Програмата за работа по извеждане от експлоатация за 2016 година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1145