EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МФ очаква 1 млрд.лв. дефицит по КФП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ очаква 1 млрд.лв. дефицит по КФП

mail16:15 | 05.12.2023прегледи 348 коментарикоментари 0


На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към ноември 2023 г. да бъде с дефицит в размер на около 1 млрд. лв. или 0,6 на сто от прогнозния БВП, при планиран в разчетите към закона за бюджета за 2023 г. дефицит за годината в размер на 2,5 на сто от прогнозния БВП, съобщава МФ.

На месечна база за ноември се отчита подобрение на бюджетното салдо, като приходите за месеца превишават разходите с около 400 млн. лв. Подобрението на бюджетната позиция през ноември се дължи на приходната страна на бюджета, като основен принос имат по-високите постъпления от данъци.

По-високият размер на данъчните приходи през ноември се дължи главно на постъпленията от авансови вноски за корпоративен данък и прилагането на мярката за надграждане и усъвършенстване на фискалния контрол чрез въвеждане на задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки на територията на България.

Тази мярка беше приета по-рано през годината с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и действието й стартира след приемането на Наредба номер Н-5 за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България (в сила от 3.10.2023 г.).

Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември 2023 г. са в размер на 60,1 млрд. лв. (86,5 на сто от годишния разчет). Данъчните постъпления по КФП нарастват номинално спрямо същия период на 2022 г. с 5 млрд. лв. (11,7 на сто), а неданъчните приходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС) - са по-малко с 1,4 млрд. лева.

Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към ноември 2023 г. са в размер на 61,1 млрд. лв. (82,5 на сто от годишния разчет) и нарастват с 4,2 на сто спрямо същия период на предходната година. В отделните разходни показатели най-значително нарастване има при социалните разходи, както и в частта на разходите за персонал, капиталовите разходи и други.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 30 ноември 2023 г. от централния бюджет, възлиза на 1,5 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg