EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Музей на бирата в Ст. Загора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Музей на бирата в Ст. Загора

mail17:15 | 21.12.2017прегледи 17273 коментарикоментари 0


В Стара Загора се намира първият в страната сертифициран от Министерството на културата Музей на бирата – „Светът на Загорка“. „Светът на Загорка” е инициатива на „Загорка” АД, която беше подготвена и осъществена с идеята да се отворят вратите на Пивоварната както за ценителите на бирата, така и за всички любознателни, които искат да научат повече за историята на пивото в Стара Загора.

Посетителите имат възможност да се потопят в историята и традициите на Пивоварна „Загорка” и да се докоснат до тайната на пивопроизводството, като обиколката се превръща в истинска емоция и незабравима среща със света на бирата. През 2017 година, музеят отново зарадва своите хиляди посетители с множеството си интересни експонати и нови изненади. Сред посетителите са както туристи, така и групи като Асоциацията Women for water, неправителствени организации и компании. Интерес има и сред студентите, които се интересуват от добри бизнес практики особено тези, които изучават биотехнологии и опазване на околната среда.

Музеят разполага с разнообразни автентични експонати, проследяващи историята на производството, както и пътят на прочутото пиво. Сред експонатите са личните вещи на първия създател на пивоварната в Стара Загора - д-р Константин Кожухаров. Музейната сбирка притежава и единствена в страната лични вещи на първия браумайстер (първият лицензиран производител на бира в България). Посетителите могат да видят сред експонатите бирена бутилка от 1902 г., от когато съществува пивоварната; повече от 15 вида различни чаши използвани през годините; запазен кен с първата българска безалкохолна бира „Загорка Вита”, предназначена за износ в арабските страни, както и много интересни документи и снимки.

Експозицията  включва и помещенията на старото пивопроизводство, където са представени и четирите етапа на развитие на пивоварна „Загорка" - пивоварна „Бъдещност" (1902-1911 г.), пивоварна „Тракия" (1917-1927 г.), възстановяване на пивоварното производство и развитието му във фабрика „Загорка" (1947-1993 г.) и присъединяването на пивоварна „Загорка" към семейството на HEINEKEN (1994 г. - до днес). Посетителите също така имат възможност да видят отблизо и старото варилно. „Светът на Загорка" включва и специално посещение на дегустационната зала, където бирените любители могат да опитат жива бира „Загорка“.

Историята на пивоварна Загорка води началото си от 1902 година, когато градът се сдобива с първата си „Бирария” - бирената фабрика на д-р Кожухаров. От 1994 година, компанията е част от семейството на HEINEKEN. Днес пивоварната в Стара Загора е сред най-модерните и най-иновативните в региона на Централна и Източна Европа, като същевременно успява да запази традициите и идентичността си. Портфолиото на ЗАГОРКА е разнообразие от висококачествени продукти, които българите обичат: Загорка, Heineken, Ариана, Amstel, Stolichno, Starobrno, Desperados и Kaiser, както и сайдерите Strongbow и Крадецът на ябълки.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg