EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС разглежда три проекта за армията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС разглежда три проекта за армията

mail07:00 | 16.03.2016прегледи 855 коментарикоментари 0


Три модернизационни проекта за армията - за нов тип многоцелеви самолет, за нови бойни машини за Сухопътните войски и за патрулни кораби за ВМС ще бъдат внесени в Министерския съвет. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, който участва днес в конференция за въоръжението и екипировката на Сухопътните войски.
В отговор на въпрос Ненчев потвърди че обществената поръчка за доставка на бронирани машини, популярни като "Пустинна котка", е под въпрос. Той обаче добави, че всички други проекти ще бъдат внесени в следващите дни, като потвърди, че те са с уредена документация и добави, че няма никакво забавяне от страна на министерството. Както проектът за многоцелевия самолет, така и проектът за двата патрулни кораба, и, разбира се, машините за Сухопътните войски, от които имаме изключително голяма нужда, ще бъдат внесени в следващите няколко дни в Министерския съвет, посочи министърът.
Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев уточни, че трите проекта са минали през Съвета по отбрана, предстои внасянето им в Министерския съвет, както и в парламента - изискване, тъй като надхвърлят прага от сто милиона лева. По отношение на проекта за Сухопътните войски, Боцев посочи, че става въпрос за около 250 бойни бронирани машини и спомагателни машини за три батальонни бойни групи. Периодът за изпълнение на проекта е предвиден в рамките на 6-7 години. Ще държим както самата бойна машина да е съвместно производство с български фирми, така и в цялото оборудване по нея да участват колкото може повече български фирми, посочи ген. Боцев. Прогнозните цени са за около 1 милиард лева, но генералът добави, че при съвместно производство машината вероятно ще бъде и на по-ниски цени, като плащането във времето ще зависи от финансовата рамка.
В отговор на въпрос, свързан с прекратена поръчка за доставка на парашути, министър Николай Ненчев заяви, че няма никаква опция доставката да бъде задействана. Той добави, че вече е уверил, че ще направи възможното тя да бъде спряна. Министърът е разпоредил и са били извършени проверки със съответните констатации. Вчера Ненчев е разговарял с директора на Главна дирекция "Отбранителна аквизиция" в МО Венислав Цанов и е настоял той да излезе в неплатен отпуск. Възлагам проверка на Инспектората, днес имам среща с председателя на Сметната палата, ще поискам пълна и обстоятелствена проверка не само по тази поръчка, всички поръчки, които са се случили през последните години, заяви Ненчев. Той очаква да бъде направена обстоятелствена проверка и затова е настоял Цанов да не е работното си място, за да не препятства под каквато и да е форма, и да няма съмнение, че тя ще бъде извършена съобразно законодателството и без да се оказва каквото и да е въздействие върху комисията. Ще бъде абсолютно безкомпромисен и при най-малките нарушения, заяви министърът на отбраната.
Ненчев очаква да получим определено количество автомобили, автобуси и предпазни средства от Австрия. Той припомни посещението на австрийските министри на отбраната и на вътрешните работи в България, с които, по думите му, е договорено и има възможност да получим високопроходима техника, автобуси, линейки и други средства във връзка с охраната на границата. Ненчев уточни, че става въпрос за дарение. Експертна група ще провери на място състоянието на техниката./БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144