EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС прие позиция за сделката ЕС - Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС прие позиция за сделката ЕС - Турция

mail10:05 | 17.03.2016прегледи 691 коментарикоментари 0


Правителството одобри позицията на България за заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 март. На срещата си в Брюксел държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят и приемат заключения по две основни теми – миграция и Европейски семестър. Българската страна ще бъде представлявана от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.
В частта, касаеща миграцията, България споделя виждането за по-решително въздействие върху Турция за максимално изпълнение на Плана за действие ЕС-Турция и реално ограничаване на притока на мигранти към границата на ЕС. Изпълнението на поетите от Турция ангажименти по отношение на връщането и реадмисията е основно условие за осъществяване на напредък по визовата либерализация. България ще изрази позиция, че ефективният контрол по външните граници на ЕС, които не се свеждат само до Шенген, е от първостепенно значение за овладяване на миграцията в краткосрочен и средносрочен план. Фокусът трябва да бъде върху подкрепата на всички държави-членки, които поради географското си разположение се налага да поемат по-големи отговорности. Във връзка с предложението за доброволна хуманитарна схема за Турция (презаселване), България ще подчертае, че инициативата може да бъде приложена само след като е налице преустановяване на притока на нелегални имигранти от Турция към ЕС. На този етап не считаме за целесъобразно да участваме в подобна схема за презаселване, доколкото като външна граница на ЕС в страната ни е налице постоянен приток на имигранти и лица, търсещи убежище, от Турция. В рамките на Европейския семестър Европейският съвет ще направи преглед на изпълнението на специфичните препоръки по страни и ще обсъди приоритетите за Европейския семестър за 2016 г. Държавните и правителствени ръководители ще бъдат информирани за развитието на икономическата ситуация в ЕС.
Правителството одобри също резултатите от участието на българската делегация в 3453-ото заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, проведено на 7 март. На него България изрази подкрепа по предложението за нова програма за умения в Европа, която ще е насочена към развитие на квалификациите и преодоляване на недостига на умения, с фокус върху пригодността за заетост, мобилност и растеж. За България е важна връзката между образование и заетост, което е свързано и с признаване на дипломите и професионалните квалификации, придобитите умения и с подобряването на връзката между образование и реален живот. Държавите-членки единодушно подчертаха значението на реформите на пазара на труда, които се провеждат с широката подкрепа на заинтересованите страни, в частност на социалните партньори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049