EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС предлага: ДКЕВР да се назначава от НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС предлага: ДКЕВР да се назначава от НС

mail15:10 | 05.11.2014прегледи 684 коментарикоментари 0


Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за енергетиката, съобщи правителствената пресслужба. Те са свързани изцяло с подобряване дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и допълнително гарантиране на независимостта на регулатора и повишаване прозрачността в работата му.
Според предлаганите промени назначаването и освобождаването на председателя и на членовете на комисията ще става не от Министерския съвет, както е сега, а от Народното събрание. Номинирането на кандидатите за комисари ще бъде както от страна на народните представители, така и на парламентарните групи. Предвидено е също чрез депутатите това да могат да правят заинтересованите български юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, както и национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите. Изискванията за публичност на процеса на номиниране и избор на членове на регулатора ще позволят широк дебат и оценка на съответните номинации.
Предлага се разделяне на Комисията на два специализирани състава – по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения. Това ще позволи ефективно използване на професионалната квалификация и опит в съответната сфера на комисарите.
С цел максимална прозрачност в работата на Комисията, проектът предвижда ограничаване на закритите заседания на специализираните състави единствено до случаите, когато се разглежда защитена по закон информация. В допълнение се разширява обхватът на публикуваната от ДКЕВР информация, вкл. протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, и начинът, по който са гласували членовете на Комисията при вземане на решенията.
Промените в Закона за енергетиката са в отговор на активната обществена дискусия по отношение дейността на ДКЕВР.

Същевременно, настоящият председател на ДКЕВР Светла Тодорова, заяви, че увеличението на цените от 1 октомври е максималното, което комисията трябва да предприеме на този етап. „Има редица действия, които могат да бъдат предприети от други институции, за да се види дали може да бъде постигнато облекчение на цените по други канали”, посочи Тодорова, цитарана от БТА. Не смятам, че ДКЕВР в момента, месец след последната промяна в цените, може да декларира отново увеличение, добави тя. Нека видим какво ще прави парламентът, какво ще прави правителството, дали ще имат инициативи в областите, в които сме идентифицирали проблеми, заяви председателят на ДКЕВР. Тодорова посочи, че ДКЕВР очаква съдействие от другите институции, но не в смисъл да казват колко да бъдат цените, а да свършат своята работа. Възможно е да бъдат предприети законодателни промени, свързани с ВЕИ източниците. В момента ние можем да спазваме само съществуващото законодателство, според което трябва да бъде изкупувано цялото произведено количество зелена енергия, отбеляза Тодорова. Друга възможност е да бъдат създадени условия за преговори между НЕК и централите ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3. Предишният състав на ДКЕВР бе записал в свое решение цени за тези централи, които са неизпълними, тъй като има действащи договори и те трябва да се спазват, коментира Тодорова.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg