EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС обяви обществена поръчка за софтуер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС обяви обществена поръчка за софтуер

mail12:30 | 13.03.2012прегледи 721 коментарикоментари 0


Защита на десетгодишна инвестиция за близо 150 000 000 лв. и постигане на бюджетна икономия в дългосрочен период е целта на обявената от Администрацията на Министерския съвет обществена поръчка за предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на Майкрософт с придобит лиценз за безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация на България със срок на изпълнение до 2015 г. Това стана ясно от думите на главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков на брифинг в МС.
Обществената поръчка беше обявена в края на м. февруари т .г. след извършен анализ на потребностите на администрациите в рамките на постоянната работна група, подпомагаща работата на Съвета за електронно управление. Доклад, включващ основните параметри на поръчката, е разгледан и одобрен на заседание на Съвета за електронно управление.
Главният секретар на МС съобщи още, че в периода 2002-2011 г. в държавната администрация са сключени няколко централизирани договора за лицензиране използването на софтуерни продукти на Майкрософт. До 2007 г. програмните продукти са ползвани под наем. „Със сключването от министър Николай Василев през 2007 г. на рамково споразумение и на договорите въз основа на него държавната администрация е придобила безсрочно право на ползване на 96 000 броя Windows Professional Upgrade и сървърни продукти на Майкрософт в техните последни версии към 31.12.2011 г.”, обясни Желязков и допълни, че с преминаване на договора от закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа към администрацията на МС е създаден прозрачен механизъм за управление на лицензите, изплатена е преобладаващата част от цената по договорите като са постигнати нови преференциални условия и е реализирана бюджетна икономия. По думите му в момента над 70% от администрацията ползва последната версия на лиценза Windows 7.
Росен Желязков подчерта още, че предметът на настоящата обществена поръчка включва продължаване на софтуерната осигуровка на вече придобитите 96 000 лицензи Windows Professional Upgrade като не се предвижда закупуването на нови количества.
Софтуерната осигуровка представлява набор от услуги, като най-важните са правото на използване на последните версии на доставените продукти за срока на договора, преносимост на операционната система, осигуряване на системна комуникация, предоставяне на консултантска помощ при планиране и внедряване на софтуерни продукти, обучения на служители от държавната администрация и др.
При непродължаване на софтуерната осигуровка на придобитите софтуерни продукти в бъдеще, лицензите ще трябва да бъдат закупени отново и не би била защитена направената десетгодишна инвестиция.
Обществената поръчка включва и доставка на лицензи за сървърни продукти с включена софтуерна осигуровка, която гарантира последните версии на доставяните продукти за срока на договора.
„Възобновяването на софтуерната поддръжка на продуктите на Майкрософт е важна за електронното управление, защото реалността у нас е такава, че огромна част от системите в администрацията, приблизително 100% от десктоп платформите са базирани на Майкрософт продукти”, коментира и заместник министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. По думите му, „ако ние, като държава нямаме чистота от гледна точка на лицензионната политика на Майкрософт, ни грози опасността да попаднем отново в списък, който в никакъв случай не говори добре за нашата държава.”

Документацията за участие е достъпна на електронната страница на Министерския съвет www.government.bg.
 


Тагове: МС, софтуер
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158