EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МС даде мандат за F-16 Block 70

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МС даде мандат за F-16 Block 70

mail13:00 | 10.07.2019прегледи 710 коментарикоментари 0


Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета Ф16 блок 70, съобщи пред журналисти днес ръководителят на междуведомствената работна група Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната. Пакетната цена за машините, боеприпасите, оборудването и обучението на пилотите е 1 251 256 000 долара. Конгресът на САЩ може да поема 60 млн. долара от тази цена, допълни Запрянов.
Министърът на отбраната ще подпише четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. Първият договор е за доставка на осем самолета с допълнително оборудване обучение на пилотите, вторият - за боеприпаси за самолета, третият - за ракетите "въздух-въздух" и четвъртият - за система за наблюдение и управление на машините. Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни, каза Запрянов. Те ще бъда доставени до 2023 година, каза той без да уточнява как ще идват те през годините.
Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната, каза военният министър Красимир Каракачанов. Реално цената, която ще заплати България ще падне и тя ще е под 1.2 млрд. долара, ако конгресът на САЩ поеме 60 млн. долара от нея, каза още Каракачанов.
Подписаните договори ще бъдат отново одобрени от МС и ще бъдат внесени за ратификация в парламента, най-вероятно през следващата седмица казаха Каракачанов и Запрянов.

По време на разговорите Министерството на икономиката отстояваше гледната точка и очакванията на българската страна от индустриалното сътрудничество в следните три области:

•          Изграждане на национални способности за логистична поддръжка на самолетите на междинно ниво на експлоатация (National Level-2 Сapabilities).

•          Дългосрочно коопериране с българската индустрия с цел развиване на индустриални и технологични способности в Република България.

•          Изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната.

            От съществено значение е проектите да водят и до комерсиализиране на придобитите способности, да допринасят за усвояването на продукти и услуги, които са с потенциал да бъдат конкурентни и търсени на международния пазар от други оператори на F-16.

По повод това решението на МС компанията Локхийд Мартин изпрати съобщение до медиите, в което се отбелязва:

„Локхийд Мартин приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на
САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е
много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Локхийд Мартин и българската индустрия и академичната общност“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037