EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Мръсен ли е въздухът на Русе?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мръсен ли е въздухът на Русе?

mail16:35 | 13.03.2018прегледи 4202 коментарикоментари 0


В Русе се създава обществена психоза, че въздухът в града е отровен, което не се установява от проверките на апаратурата. Това заяви директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ инж. Любомир Атанасов.
В русенската инспекция през миналата година са получени 847 граждански сигнала за замърсен въздух. 282 са били основателни. Най-много са сигналите за миризми във въздуха и повечето от тях се оказват неоснователни.
Атанасов посочи, че единственото превишаване на допустимите стойности във въздуха има от фините прахови частици. През 2017 г. замърсяването от тях е било в общо 72 дни, докато през предходната година тези дни са били 77. Фините прахови частици са рязко увеличени през зимния период и са от отоплението на твърдо гориво или при изгаряне на нерегламентирани горива.
Трите автоматични станции в Русе, денонощните екипи и подвижните станции от други инспекции не са отчели превишение на нивата на основните замърсители като азотни оксиди, серен диоксид, въглероден оксид, бензен и озон. Атанасов уточни, че се следят показателите, които са заложени в европейското и българското законодателство. Трайно ниски остават нивата на следените атмосферни замърсители.
За констатираните превишения по показател фини прахови частици е засилен контролът по изпълнение на мерките, заложени в общинските програми за качество на атмосферния въздух и план-програмите на дружествата за отстраняване на причините за емитиране на неприятни миризми.
Отделни обществени организации в Русе, въпреки тези данни, през последните дни обявяват, че предстоят редовни граждански протестни действия срещу мръсния въздух в града.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820