EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МРРБ: Енерго-Про изнудва държавата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРРБ: Енерго-Про изнудва държавата

mail14:15 | 14.09.2012прегледи 487 коментарикоментари 0


Във връзка с нарушеното водоснабдяване в Добрич, Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя следната информация. Финансовите проблеми на ВиК-Добрич датират от 2001 г., като на практика оттогава дружеството е в „скрита“ несъстоятелност. Към съществуващите заеми през 2006 г. се добавя и банков кредит в размер на 15 млн. лв. от СИБАНК. На практика новото задължение допълнително задълбочава финансовото състояние на дружеството. Към това се добавя и невъзможността на ръководството на дружеството да събира своевременно вземанията си от големи клиенти в региона (над 2 млн.лв), както и от гражданите (над 8,5 млн.лв).

Част от задълженията на ВиК-Добрич са и към доставчика на електроенергия за дружеството и те не могат да бъдат погасени наведнъж.

Въпреки задълженията, изключително притеснителен е фактът, че днес „ЕНЕРГО-ПРО” се опита да изнудва държавата, като подложи на риск живота и здравето на хората в Добрич. Чрез прекъсването на електрозахранването се спира водоснабдяването в региона и води до натрупване на напрежение сред населението. Предвид, че водата е основна жизнена потребност, може да се приеме, че се нарушава основно човешко право. Действията на „ЕНЕРГО-ПРО” са крайни спрямо потребителите, които са трети лица в търговските отношения между две дружества. Затова МРРБ сезира прокуратурата, за да се защити интереса на гражданите. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече е сезирана за забавянето при определяне цената на водата, което допълнително ощетява ВиК дружеството. Очакваме ДКЕВР да се намеси в рамките на компетенциите си.

Единственият вариант за решаване на сложния казус в момента е ВиК дружеството да постигне ново споразумение с „ЕНЕРГО-ПРО” за разсрочване на задълженията.
В краткосрочен план МРРБ разпореди следните мерки:

- управителят на ВиК дружеството трябва да направи план за намаляване на разходите за електроенергия

- управителят на ВиК дружеството трябва да предложи мерки за финансово стабилизиране

- да се разгледа варианта да се прехвърлят активи на държавата на дружеството – например стари тръби, които да бъдат продадени на борсата и с получената от сделката сума да се погасят натрупаните задължения на ВиК – Добрич.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg