EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

МРЗ: 270 лв. от 1 септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МРЗ: 270 лв. от 1 септември

mail13:10 | 29.06.2011прегледи 847 коментарикоментари 0


Правителството прие постановление, с което се определя нов размер на минималната работна заплата за страната от 1 септември - 270 лева, съобщи пресслужбата на кабинета. Добавката от пенсията на починал съпруг/съпруга да се увеличи на 26,5 на сто за периода от 1 септември тази година до 31 декември 2012 г., предлага още правителството с проект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване /КСО/, одобрен днес от кабинета.
В законопроекта се предлагат и промени, съгласно които социалните пенсии за старост и за инвалидност ще продължат да се отпускат до 31 декември 2012 г. по досегашния ред, предвиден в Кодекса за социално осигуряване, а изплащането по реда на Закона за социалното подпомагане и съответно - по Закона за интеграцията на хората с увреждания, ще започне от 1 януари 2013 година.
С промените се предлагат разпоредби във връзка с Решение 7 от 31 май 2011 г. на Конституционния съд, с което се обявява за противоконституционна разпоредбата на параграф 4а от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, поради което след влизане в сила на решението тя не се прилага. В предложения законопроект се урежда превръщането на осигурителен стаж на хората, които придобиват право на пенсия при условията на чл. 69а от КСО с оглед на определянето на размера на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Четири години осигурителен стаж на длъжност балерина, балетист или танцьор в културни организации ще се зачита за пет години
осигурителен стаж от трета категория труд.
Друго предложение предвижда специализантите да отпадат от кръга на хората, за които се определя минимален осигурителен доход. Предложението е осигурителните вноски за специализантите да се внасят върху получените възнаграждения, но върху не по-малко от минималната месечна работна заплата за страната. Предлагат се също промени, с които отпада възможността хората, изпратени в чужбина чрез български посредник, да могат да избират осигурителния доход, върху който ще се осигуряват за пенсия. Предвижда се те да внасят осигурителни вноски върху минималния размер на осигурителния доход, с оглед на зачитането на осигурителен стаж.
 


Тагове: МРЗ, увеличение
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4296