EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Моторите на българската икономика сега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Моторите на българската икономика сега

mail18:15 | 11.05.2023прегледи 747 коментарикоментари 0


Въпреки общия спад в обема на индустриалното производство, преработващата промишленост регистрира ръст. Търговията на дребно устойчиво расте, независимо от инфлацията. Това се посочва в майския макроикономически бюлетин на ОББ, съобщават от банката. 

Отчита се още, че за трети пореден месец, инфлацията отново забавя ход през март, но все още остава висока.

Анализаторите на банката отчитат, че според данните на НСИ индустриалното производство като цяло регистрира тенденция на спад, въпреки подобрението през февруари.

"В индустрията се откроява динамиката на преработващата промишленост, която след върхова стойност от +13,6 процента през октомври се забави до 1,8 процента прираст през февруари. Тя, на практика, крепеше сектора през последните пет месеца, защото другите два сегмента на индустрията - добивната промишленост и енергетиката, системно се свиваха", коментира главният икономист на ОББ Емил Калчев, цитиран в съобщението.

"Разбира се, слабите резултати на добивната промишленост и енергетиката за периода отразяват, в някаква степен, подобряващите се условия, в които работеше преработващата промишленост. И тя в крайна сметка успяваше да използва спадащите цени на суровините и енергията, като продължи да регистрира ръстове, макар и по-бавни", отбеляза Калчев.

В анализа се посочва още, че и при търговията се наблюдава един сегмент - търговията на дребно, който отчита не само системни, но и устойчиви ръстове през последните пет месеца, и два сегмента, регистриращи спадове - търговията на едро и продажбите на автомобили.

"Динамиката на търговията на дребно сигнализира за стабилно нарастващо потребление, което до февруари не бе повлияно негативно от инфлацията. Вероятно ще отчетем този факт и в БВП статистиката по-късно този месец“, обясни Калчев.

Спадовете в търговията на едро се свързват със свиване на инвестициите, което досега е отчетлив тренд в икономиката, както и с наличието на значителни запаси в отделни сектори, се отбелязва още в анализа.

"В селското стопанство, например, е известен проблемът със залежалата складирана продукция в условия на наближаваща нова реколта. При това, вече при липса на логистична възможност запасите да се реализират чрез експорт, дори производителите и търговците, които я притежават, да вземат решение да го направят", отбеляза Калчев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg