EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мостови кредит = 7 млрд.евро за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мостови кредит = 7 млрд.евро за Гърция

mail17:50 | 16.07.2015прегледи 4366 коментарикоментари 0


Еврогрупата постигна споразумение за мостово финансиране на Гърция в размер на 7 млрд. евро, съобщи европейски източник. "Принципното споразумение относно разпределянето на Гърция на междинно краткосрочно финансиране в размер на 7 милиарда евро беше постигнато", обяви източникът, цитиран от ТАСС. Това стана възможно, след като гръцкият парламент одобри нов пакет от мерки за строги икономии. Решението за директен трансфер на пари за Гърция ще последва едва след приключването на парламентарните процедури за одобряване на помощта за Атина в редица европейски страни, главно в Германия.

Постъпленията от продажба на активи в Гърция ще позволят на страната да изплати дълговете си в продължение на 20 и повече години, предаде Ройтерс, цитирайки думите на ръководителя на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Според него скоро ще бъде направена оценка на гръцките активи, които ще бъдат продадени на етапи за три години. Споразумението за нова програма за помощ на Гърция по Европейския механизъм за стабилност (ESM) беше постигнато в Брюксел в понеделник на срещата на върха на еврозоната. Обемът на тригодишната програма за помощ на Гърция ще бъде в размер на 80-90 млрд. евро под формата на заеми при облекчени условия. В замяна на това Гърция ще осъществи серия от структурни реформи, които по същество са мерки за строги икономии. Атина трябва да продаде държавни активи за 50 млрд. евро. на специалния фонд под управлението на кредиторите, който може да бъде използван за финансиране на програмата за помощ или за гарантиране на кредити.

  Директорът на европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че е "безспорна" необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг, съобщи АФП. "Облекчаване на дълга е необходимо, това е безспорно", каза той на пресконференция, като допълни, че основен въпрос е в каква форма ще бъде подобно облекчение. Това ще бъде и фокусът на разговорите между Атина и нейните кредитори през следващите седмици, заяви още той.

По време на своята пресконференция Драги заяви също, че ЕЦБ е взела решение да увеличи тавана на спешното финансиране за гръцките банки – механизмът ELA, до 90 млрд. евро. "Днес решихме да увеличим ELA", която до сега беше в размер на почти 89 млрд., каза Драги, като допълни, че ЕЦБ винаги е работила с мисълта, че Гърция ще остане член на еврозоната. В своето изказване той заяви също, че страната ще се издължи както на ЕЦБ, така и на кредиторите си от Международния валутен фонд (МВФ).

"На 20 юли ще ни бъде платено", каза той. Тогава за Гърция идва поредния краен срок за заплащане на дългове в размер на 4,2 млрд. евро към ЕЦБ. Той заяви също, че все още остават въпроси за капацитета на Гърция да приложи гласуваните по-рано днес реформи, в замяна на които ще започнат преговорите за трета спасителна програма.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg