EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Московски в Берлин: БГ пристанища и летища на концесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Московски в Берлин: БГ пристанища и летища на концесия

mail11:40 | 02.12.2011прегледи 573 коментарикоментари 0


Германските инвеститори да участват в концесията на българските пристанища и летища. Този призив отправи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на двустранната среща на министъра с проф. Клаус-Дитер Шойрле, държавен секретар във Федералното министерство на транспорта, строителството и градоустройството в Берлин. Подобна двустранна среща на високо ниво не е имало през последните 5 години, съобщи за EconomyNews.bg МТИТС.
„Програмата на правителството предвижда отдаването на пристанищата и летищата на концесия за срок от 35 години, тъй като в националния бюджет няма достатъчно средства, за да бъдат направени необходимите инвестиции“, каза министър Московски по време на срещата. Той запозна проф. Шойрле с възможностите, които предлага страната ни за публично–частно партньорство и изрази увереност, че германските фирми ще се включат в процедурите. „В момента подготвяме процедурата за концесия на пристанище Варна и се надявам операторът в Хамбург да прояви интерес“, каза министър Московски. По думите му се подготвя публично-частно партньорство за още 4-5 пристанища по Дунав, както и за летищата в София и Пловдив“.
От германската страна беше изразена увереност, че фирмите ще проучат детайлно възможностите за инвестиции в България. „Германското правителство подкрепя решението Ви да отдадете летищната и пристанищната инфраструктура на концесия и съм убеден, че германските компании ще проявят интерес, което ще помогне още повече за подобряване на двустранните отношения между Германия и България“, каза проф. Шойрле. Той представи опита на Германия при въвеждането на електронната ТОЛ система за събиране на такси при автомобилния транспорт и изрази готовност да окаже съдействие на България.
Министър Московски определи като безпрецедентни инвестициите в железопътната инфраструктура на България. „В момента се инвестират над 600 млн. евро в железопътна инфраструктура, най-вече по направленията, които са част от европейските транспортни коридори“, каза министър Московски. По думите му тя ще позволява скорост от 160 до 200 км./ч. Той изрази увереност, че през следващия програмен период 2014-2020 „БДЖ – Пътнически превози“ ще бъде бенефициент по Оперативна програма „Транспорт“ и ще може да кандидатства за над 300 млн. евро за закупуване на нов подвижен състав.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg