EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Москва отмени намаление на газ за Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Москва отмени намаление на газ за Украйна

mail12:00 | 21.03.2014прегледи 1140 коментарикоментари 0


Русия отмени още едно намаление на цената на газа за Украйна, което й бе дадено в замяна на ползване на военноморската база в Крим, предаде Франс прес. Неотдавна Москва сложи край на друго понижение на цената.
С присъединяването на Крим към Русия "понятието за намаляване на цената на газа за Украйна заради базата на Черноморския флот в Черно море вече не съществува", заяви пред икономическия всекидневник "Ведомости" говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков.
"Тя вече не може да се използва нито де юре, нито де факто", допълни той. "Де юре флотът вече не е базиран в Украйна, а на територията на руски регион", изтъкна говорителят. Намалението със 100 долара на 1000 куб. метра газ беше решено от проруския бивш украински президент Виктор Янукович на среща с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев през април 2010 година в рамките на споразумение за продължаване на присъствието на руския Черноморски флот в Крим.
След отказа на Киев да подпише споразумение за асоцииране с ЕС през декември Русия отпусна заем на Украйна от 15 милиарда долара и допълнително намаление на цените на газа с 30 на сто. На 4 март Газпром обяви, че е решил от април да сложи край на това намаление. Сега Украйна ще трябва да плаща газа по 480 долара за 1000 куб. метра - една от най-високите цени в Европа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg