EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МОСВ отрича добив в „Блок 1-11 Вранино“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОСВ отрича добив в „Блок 1-11 Вранино“

mail07:35 | 04.09.2014прегледи 1441 коментарикоментари 0


„Тъй като в медиите витаят различни интерпретации, във връзка с издаденото на 26 август 2014 г. Решение за съгласуване, искам изрично да подчертая, че в плана за 2014 г., заявен от фирма „Парк Плейс Енерджи Корп“, за чиято конкретна оценка за значително отрицателно въздействие става въпрос в конкретното Решение, никъде не е упоменато намерение за добив на нефт или газ. Договорът, сключен през април 2014 г. между Министерство на икономиката и енергетиката и фирмата, е за търсене и проучване на нефт и природен газ, въз основа на който е изготвен и работният план на фирмата. Ако на някой следващ етап, на базата на проучванията, се установи съществуващо находище на нефт или газ и се оцени нуждата от добива му, компанията по закон е задължена да заяви по какъв метод планира да го добива. На базата на заявеното от тях, ние ще дадем оценка за въздействие. Уверявам ви, че ако методът на добив е незаконосъобразен, ние от МОСВ няма как да се съгласим с него“, коментира министърът на околната среда Светлана Жекова.

Тя обясни пред медиите още, че конкретното Решение се издава на първоначален етап от стартиралата процедура, инициирано от фирма „Парк Плейс Енерджи Корп“ и касае единствено работния проект на компанията, в който е описано намерението за проучване на нефт и природен газ с границите на „Блок 1-11 Вранино“. Министърът поясни, че според законовата процедура, в началото на всяка година от реализиране на работния проект, компанията е задължена да предоставя подробен годишен план за последващите си намерения. Всеки отделен годишен план подлежи на отделна оценка за въздействие от експертите на МОСВ. Заявените намерения от фирма „Парк Плейс Енерджи Корп“ за 2014 г. предвиждат анализ на наличната информация, интерпретация и изготвяне на предварителен геоложки модел на площта и подготовка на проект за нов сондаж, повторно отваряне на сондаж и тестване. В него не е планирано извършването на полеви дейности. Предвид характера на планираните през тази година дейности е изготвена и оценка за съвместимост в изпълнение на разпоредбите на законодателството на Р България. Този етап от инвестиционното намерение на фирмата – подаване на цялостен проект и на проект за 2014 г., не попадат в обхвата на ОВОС или екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда.

„Нашата оценка, на базата на която е издадено конкретното решение, оценява цялостния проект и работния проект за първата година, в който ще се извършват конкретни проучвателни дейности и тя касае само и единствено въздействието на тези дейности, казвам категорично, че те няма да окажат въздействие върху околната среда, в това число населението и природата на Добруджа“, това обясни на още Светлана Жекова.

Министър Жекова подчерта, че разрешението на МОСВ, дори в рамките на този първоначален етап, е постановено при няколко задължителни условия, за които институцията ще съблюдава. В тях изрично е упоменато, че всички проекти за нови сондажи, повторното отваряне на сондажи и тестването трябва да бъде подложено на процедура по ОВОС и/или оценка за съвместимост с предмета и целите на защитените зони.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg