EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МОСВ: Не купувайте букети с Бодлив залист

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОСВ: Не купувайте букети с Бодлив залист

mail17:34 | 21.02.2017прегледи 1052 коментарикоментари 0


Във връзка с наближаващите пролетни празници напомняме, че Бодливият залист (Ruscus aculeatus) е от видовете диворастящи лечебни растения, поставени под специален режим на опазване и ползване съгласно Закона за лечебните растения. Специалният режим се определя всяка година със заповед на министъра на околната среда и водите.

Събирането за търговски цели на растението от естествените му находища на територията на  страната е забранено, затова не трябва да се купуват букети, в които присъства.

Бодливият  залист, наричан също миши трън, миши чемшир и самодивски чемшир, е вечнозелено храстовидно растение.  Достига височина от 30 до 60 см. Притежава силно разклонено стъбло и пълзящо коренище. Крайните клонки на стъблото са плоски и с ланцетна форма, като на върха са бодливо заострени. Върху тях се разполагат недоразвитите листа, които имат вид на люспици.

Бодливият залист е сенкоиздръжлив вид. Среща се в Централна и Южна Европа, в гори и храсталаци до 900 м надморска височина.

Сигнали за нарушения могат да се подават на „зеления” телефон в съответните Регионални инспекции по околната среда и водите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg