EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МОСВ крие информация за въздуха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОСВ крие информация за въздуха

mail13:30 | 16.10.2013прегледи 820 коментарикоментари 0


Екологично сдружение За Земята заведе дело срещу МОСВ след отказана информация по Закона за достъп до обществена информация, свързана с превишените емисии на серен диоксид, азотен окис и фини прахови частици в България. Организацията предприе това действие, след като в края на август входира искане в МОСВ да и бъдат предоставени официалното предупреждение от страна на Европейската комисия, както и обявеният чрез медиите доклад, изготвен от Министерството на околната среда и водите съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката за намаляване на емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации.
Ивайло Попов от За Земята каза: „Нашата организация в момента подготвя доклад за проблемите и потенциалните решения, свързани с добиване на енергия от въглища в България и отказът на МОСВ представлява сериозна пречка за работата ни. С това си действие властите показаха тотална липса на прозрачност и диалог с гражданите и неправителствения сектор по въпроси като чистотата на въздуха и бъдещето на енергийната система в България. Единственото похвално в случая е, че недвусмислено бе посочен основният замърсител на въздуха: ТЕЦ-овете, работещи на въглища. Само за последния месец две сериозни обгазявания със серен диоксид се случиха в страната: в Димитровград от ТЕЦ Марица 3 и в Гълъбово от ТЕЦ-овете в енергиен комплекс „Марица изток".
За Земята припомня, че в медийното пространство различни лица от правителството представиха различни стратегии относно решението на въпроса с превишените емисии на серен диоксид, азотен окис и фини прахови частици в България : намаляване на енергията от ТЕЦ за сметка на развитие ВЕИ, удължаване на експлоатацията на ядрени мощности, развитие на хидроенергийни проекти. В същото време текат предложения за рестриктивни мерки относно ВЕИ, а темата за ТЕЦ-овете и цената на въглищата от мините търпи неочаквани завои при всяко следващо изказване на официални лица.
На фона на тази липса на ясна информация, МОСВ отказва достъп до информация, която касае здравето на хората и изпълнението на международни ангажименти на страната, а това е недопустимо. Много от големите проекти в енергетиката продължават да се крият зад паравана на търговска и служебна тайна, докато негативите от техните замърсявания се заплащат от обществото чрез причинените заболявания и ранна смърт. За Земята настоява за прекратяване на тази практика и подканя управляващите да публикуват всички релевантни документи и анализи и да започнат реални публични консултации по тях, уточняват активистите.

Генади Кондарев от За Земята коментира: „Недопустимо е по тези изключително важни и тежки въпроси за страната, решенията да се взимат на тъмно, а последствията от такъв подход виждаме непрекъснато: липса на дългосрочна стратегия, изработена с широк обществен консенсус. В момента можем само да гадаем има ли реален план за изход от ситуацията, какъв е той и на какви данни и анализи се базира той, както и дали има връзка и последователност на този план с Преходния национален план за сектора, който представихме на ЕК в края на миналата година. Преположенията ни са, че за пореден път се работи на парче с оглед на конюктурни проблеми и интереси, а резултатът от това ще бъде тежък от една страна за екологичната обстановка и здравето на хората, а от друга - за енергийната ни система. Голямата изкупителна жертва накрая се оказват винаги работниците в мините и ТЕЦ-овете, чиято заетост се използва като щит пред необходимостта от дългосрочна визия за оттегляне от мръсните технологии в енергетиката.“

 


Тагове: МОСВ, въздух
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg