EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мораториумът над АЕЦ "Белене" пада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мораториумът над АЕЦ "Белене" пада

mail07:17 | 14.05.2018прегледи 2762 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов съобщи в Стара Загора, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за втората атомна да бъде размразен. Според Борисов мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. Това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София. До момента България е вложила 3 милиарда лв. Борисов подчерта, че за да може да започнат реални разговори с потенциалния инвеститор, парламентът трябва да даде мандат за това.

В петък Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно по време на провела се среща на заместник министър-председателя Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

От българска страна беше подчертано, че евентуалната реализация на проекта, ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. "Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", заяви вицепремиерът Дончев. Китайската страна бе информирана, че доставеното от Атомстройекспорт оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители. В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин, обясни министър Петкова.

Представителите на CNNC потвърдиха намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта "Белене".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg