EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Монсанто осъден да плати $80 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Монсанто осъден да плати $80 млн.

mail15:03 | 29.03.2019прегледи 603 коментарикоментари 0


Американски федерален съд разпореди агрохимическият гигант Монсанто (Monsanto) да плати над 80 милиона долара за нанесени щети на калифорниец, според когото, раковото му заболяване частично се дължи на използването на популярния хербицид Раундъп (Roundup), предадоха световните агенции.
Шестчленният съдебен състав установи, че Монсанто носи отговорност за заболяването на мъжа, тъй като компанията не е включила етикет на продукта си, който предупреждава, че хебицидът може да причини рак, уточнява в. "Ню Йорк таймс".
Съдебното решение, взето в районния съд на Сан Франциско, е ключово в продължаващия обществен дебат за последиците за здравето от използването на Раундъп и активната му съставка глифозат, най-използвания в света хербицид.
Ищецът, 70-годишният Едуин Хардмън, е използвал Раундъп срещу плевели в продължение на 26 години. През 2015 година научава, че има неходжкинов лимфом. На следващата година, след като Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация обяви, че глифозатът е потенциален канцероген, Хардмън започва дело срещу Монсанто.
Според американския производител на семена и хербициди обаче проучвания са установили, че глифозатът е безопасен. Компанията обяви, че ще обжалва, допълва Асошиейтед прес.
През август друг съд постанови Монсанто да плати на друг мъж 289 милиона долара, но по-късно съдия намали сумата до 78 милиона долара. Монсанто обжалва.
Делото на Хардмън може да има по-голямо значение. Съдия Винс Чабриа отговаря да стотици дела, свързани с Раундъп, и възприема това дело и още две като "показателни".
Изходът от този процес може да помогне на адвокатите по подобни дела да решат дали да продължат да се борят или да постигнат извънсъдебно споразумение. Според експерти решенията в полза на Хардмън и други ищци ще даде на адвокатите по-силни позиции в преговорите по останалите случаи пред съдия Чабриа. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882