EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мониторинг на МВФ и ЕС над Италия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мониторинг на МВФ и ЕС над Италия?

mail15:50 | 04.11.2011прегледи 437 коментарикоментари 0


Представители на италианската делегация на срещата на Г-20 в Кан опровергаха информацията, разпространена по-рано днес, че Международният валутен фонд и Европейската комисия установяват надзор над реформите на италианското правителство, съобщиха италиански медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. "Рим е готов на приеме "съвети" от МВФ по прилагането на решенията на Еврогрупата", заявиха представители на италианската делегация, допълвайки, че "цялата еврозона е под натиск". Същите източници посочват, че Италия не иска да приема помощ от европейските фондове или МВФ, тъй като това би означавало недоверие в способността на Рим самостоятелно да води антикризисна политика. Европейски експерти уточняват, че при "откриване на кредитна линия" би се наложило на надзор над Италия от ЕС и МВФ.
Високопоставен служител на ЕС, цитиран от DPA, обаче потвърди, че италианският премиер Силвио Берлускони е бил притиснат да поиска наблюдение от МВФ при преговорите, проведени късно снощи, с лидерите на еврозоната, американския президент барак Обама и управляващия директор на МВФ Кристин Лагард.
"Мониторинг на МВФ ще бъде допълнителен стимул за добро поведение", отбелязва европейският източник. Италия има относително нисък дефицит по текущата сметка, но високи равнища на натрупан държавен дълг, а икономиката й е в стагнация, припомня DPA. Рисковите премии по италианските държавни облигации са близо до нивата, които принудиха Гърция, Португалия и Ирландия да поискат спасително финансиране от ЕС и МВФ.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Италия е поискала международният валутен фонд да наблюдава програмата й за намаляване на бюджетния дефицит. Барозу каза това на съвместна пресконференция с президента на ЕС Херман ван Ромпой. Той посочи, че премиерът на Италия е информирал европейските ръководители, че Рим се е обърнал към МВФ с молба да наблюдава икономическите и финансовите реформи в страната всяко тримесечие. "Италия потвърди ангажиментите си за бюджетна консолидация и структурни реформи", допълни Ван Ромпой. Той изтъкна, че тези крачки имат решаващо значение за повишаването на доверието на пазарите в еврозоната. Осигуряването на финансовата стабилност на Италия в момента е една от основните задачи за преодоляване на кризата в еврозоната.

 


Тагове: Г-20, МВФ, ЕС, Италия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046