EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Модернизират ферми по ПРСР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модернизират ферми по ПРСР

mail17:30 | 03.10.2012прегледи 961 коментарикоментари 0


Над 7.8 млн. лв. ще бъдат разпределени между 22 проекта по мерките 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Повечето проекти по мярка 121 са на животновъдни ферми. Те планират да изградят и оборудват торова лагуна и трафопост в свинеферма, построят доилна зала и купят машини, както и да купят оборудване и съоръжения за безопосно отвеждане на оборски тор и др. Четири от тези стопанства ще инвестират в техника за покриване на изискванията на Директива 91/676/ЕИО за опазване на водите от замърсявания с нитрати от земеделски източници, съобщава МЗХ. Субсидии по мярката ще бъдат отпуснати и за модернизирането на говедовъдни и свиневъдни ферми с доилни инсталации, млекопункт, техника и съоръжения. Друго одобрено предложение е за изграждането на климатизирана сграда за кошери и производство на биологичен мед. Субсидии ще получи и ферма за производство на протеиново брашно от чeрвен калифорнийски червей и телета за месо. Тя ще инвестира в инсталация за компостиране и преработка на биоразградими отпадъци.

Проектите в сектор растениевъдство по мярка 121 са на стопанства за отглеждане на царевица, тикви, лавандула, пшеница и слънчоглед, както и на кайсии и череши. Те ще купят водоспестяващо оборудване за напояване, система за капково напояване, зърнопочистваща машина, трактори и др.
Трите предприятия, одобрени по мярка 123, произвеждат стерилизирани храни за деца и пчелен мед и преработват и съхраняват череши. Първата фирма ще преустрои своя сграда и пристройка, изгради котелна инсталация и купи хардуерно, софтуерно и лабораторно оборудване. Втората ще вложи средства в сортираща и опаковаща линия за череши и охладителна система, а третата ще преустрои сгради и купи помпа за вискозни продукти, парен котел и др.

 


Тагове: ферми, ПРСР
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg