EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Модернизация на рибарското пристанище в Бяла

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модернизация на рибарското пристанище в Бяла

mail10:01 | 03.04.2023прегледи 484 коментарикоментари 0


Началото на разширяването, реконструкцията и модернизацията на рибарското пристанище "Чайка" в Бяла бе поставено днес в крайморския град. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков припомни, че проектът има дълга история, но реалната работа по реализацията му вече започва с брегоукрепването на района и укрепването на свлачищата в него. На официалната церемония днес присъстваха областният управител на Варна Марио Смърков, представители на институции, рибари.

В пристанището ще има до 400 лодкостоянки, което ще го направи най-голямото в страната, допълни Шушков. Той уточни, че общата стойност на проекта е над 37 милиона лева. Реализацията на първия етап ще струва 11 милиона лева, осигурени от регионалното министерство. С парите ще бъде укрепен брегът, както и четирите свлачища по него.

Кметът на Бяла Пеньо Ненов допълни, че макар всички необходими средства да не са осигурени наведнъж, това не е проблем. По думите му проектът е разделен на три етапа, а по изпълнението им ще се работи близо 3 години. Докато тече брегоукрепването, общината ще продължи да търси финансиране, включително чрез европейските фондове. Ненов уточни, че Бяла вече има два спечелени проекта по европрограмите, които ще позволят да се направи рибна борса на пристанището, както и да се изгради яхтен терминал. Кметът уточни, че в града са регистрирани 220 рибари. По думите му последният етап на проекта предвижда и удълбочаването на акваторията.

Междувременно общината работи и по още един проект, който е на идейна фаза, и се отнася до общата брегоукрепителна схема на региона, допълни Ненов. Предвижда се изграждане на дамба, която да свърже Бяла и Обзор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg