EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Могат ли да ни „зомбират” паразитите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Могат ли да ни „зомбират” паразитите?

mail12:15 | 10.04.2014прегледи 859 коментарикоментари 0


Студенти и млади учени представиха възможностите и предизвикателствата на клетъчното и тъканното инженерство и приложението на 3D принтерите в биомедицината. По време на дискусия в БАН бяха обсъдени въпроси като: кои са (не)разгаданите тайни на автоимунните и невродегенеративните заболявания и новите надежди за тяхното овладяване, колко редки са „редките” болести, има ли напредък в борбата с лекарствената устойчивост, диабета и труднозарастващите рани, какво представлява Burn Out синдромът, който е форма на професионален стрес със всичките му здравни последици, приказни или реални същества са русалките, могат ли да ни „зомбират” паразитите и др.
Младите учени бяха разработили и специални постери на тема „Можем ли да направим „сериозната” паразитология достъпна и забавна дори за малките деца?”, с които бяха представени по достъпен начин маларията и други паразитни болести. Постерите ще бъдат използвани при провеждане на „открити уроци” от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН (ИЕМПАМ) в различни училища.
Научният форум се проведе в рамките на проект “Изграждане и развитие на млади висококвалифицирани изследователи за ефективно прилагане на биомедицинските изследвания за подобряване качеството на живот” с финансовата подкрепа на ОП “Развитие на човешките ресурси”. Една от целите на проекта е да предостави възможност на студенти, млади учени и дори ученици с интереси в сферата на медицината, биологията и други природни науки да разработват свои презентации по интересни теми и да ги представят пред своите колеги.

Студенти от специалностите „Медицина”, „Биология”, „Ветеринарна медицина” и др. участваха в дискусия по различни проблеми в сферата на биомедицината. Тя се проведе в ИЕМПАМ. Тридневната работна среща бе по повод 145-годишнината на Българската академия на науките и стартира в Световния ден на здравето – 7 април.
По време на форума бяха представени научни разработки в областта на имунологията, вирусологията, микробиологията, паразитологията, фармакологията и токсикологията, онкологията, невробиологията, репродуктивната биология. В него се включиха учени, преподаватели и студенти от различни институти на БАН, СУ „Св. Кл. Охридски”, Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов”, Медицинските университети в София и Варна, Тракийския университет в Стара Загора, Националната специализирана болница за активно лечение по онкология, Националния център по заразни и паразитни болести./Пресцентър на БАН
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg