EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мобилни биопродукти в София и Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мобилни биопродукти в София и Пловдив

mail14:30 | 08.08.2014прегледи 943 коментарикоментари 0


Очаква се до края на годината биофермери да предлагат продукцията си в София и Пловдив чрез мобилни хладилни витрини и щандове, прикачени на колите им. Идеята ще се реализира по проект "За Балкана и хората", който се изпълнява в Западна и Централна Стара планина, каза в интервю за БТА д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена" и координатор на проекта.
По проекта се работи с биофермери от Западна Стара планина - основно Берковица, Георги Дамяново, Своге, Годеч, както и в Централна Стара планина - Троян и Карлово. Той се финансира от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Целта му е да помогне на фермерите да се регистрират за преработка на животински продукти - мляко, месо и други, след което да ги улесни за продажба на продукцията им в София и Пловдив.

В София биофермерите вече имат щандове на два пазара

В София вече има щандове на биофермери на два пазара - "Римската стена" и "Иван Вазов". Те са изградени с активното съдействие на общинската фирма, която отговаря за пазарите към Столична община. Това, според Апостолов, е добър знак и е показателно за нарастващия интерес от страна на потребителите.
По думите му обаче засега няма капацитет за изграждането на нови биопазари в столицата, заради все още малкото регистрирани биопроизводители. Съмнявам се, че има достатъчно производители, за да работят всеки ден и съществуващите биопазари, коментира той. Съществува идея обаче, вместо веднъж седмично, биопроизводителите на двата столични пазара да могат да предлагат продукцията си два пъти на седмица.
По проекта се стремим да направим нашите фермери мобилни - те ще имат хладилна витрина, която се закача на колата. Засега е предвидено закупуването на няколко такива, като идеята е фермерите да кандидатстват по специализираната програма за развитие на селските райони към Министерство на земеделието и храните, и да си ги купят сами на по-късен етап. След като приключат с продажбата на пазара, биофермерите ще могат да си приберат хладилната витрина или щанд и да отидат на друг пазар, в друг град, поясни Апостолов. Според него не е по-добра идеята да се правят стационарни щандове, които да стоят заключени докато дойдат фермерите.

В Европа фермерския пазар е в определен ден на седмицата

Във Франция, Швейцария и Германия не се правят фиксирани пазари, обикновено една улица в града се определя за фермерски пазар в определен ден от седмицата. Улицата се затваря, на нея има само мобилни щандове на фермери, а като свърши пазарът,  платното се разчиства и отново става проходимо, даде пример специалистът.
Проектът предвижда малък ресурс за прокарването на електричество за хладилните витрини на фермерските пазари. За определянето им ще се търси съдействие от общините. В близките три-четири месеца се надяваме да имаме първите фермери, които да продават от мобилните си щандове. В момента се изграждат осем обекта и се надяваме до ноември да ги регистрираме, те са основно за млечни продукти, допълни Апостолов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg