EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мобилната група на НАП проверява рискови фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мобилната група на НАП проверява рискови фирми

mail18:52 | 07.10.2009прегледи 924 коментарикоментари 0


През последните два месеца мобилната група към НАП София за превантивен контрол върху фирмите, които се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност, е посетила в офисите им 163 кандидати за регистрация по ДДС, предварително идентифицирани като рискови, съобщиха от Националната агенция за приходите.
Това са около 12% от всички лица, подали заявления за регистрация в столичната НАП през посочения период. Целта на посещенията е да се извърши проверка на декларираните от фирмите данни в заявленията им за регистрация както и да се събере допълнителна информация за тях.
95 от посетените лица не са открити на декларирания адрес за кореспонденция, което е законова предпоставка кандидатурата да бъде отхвърлена. Вместо да им бъде отказана регистрация лицата са поканени да се явят повторно в НАП в съответния срок и да предоставят допълнителна и по-подробна информация относно дейността си. Този подход дава възможност на служителите по регистрация в НАП да събират изключително важни подробности и факти, които да потвърдят истински рисковите молби за регистрация, както и по-ефективно да идентифицират лицата с рисков профил. На 19 от проверените фирми е отказана регистрация по ДДС. 31 от новорегистрираните лица са определени като високорискови. Над дейността им ще се осъществява постоянно наблюдение и контрол включително и чрез извършване на инцидентни проверки в офисите и обектите им от инспекторите по оперативен контрол.
Програмата за посещения преди регистрация по ЗДДС вече доказа своята ефективност, тъй като позволява на по-ранен етап и по-бързо - няколко дни след подаването на заявление за регистрация по ДДС - да се потвърди или промени нивото на риска, както и да се установят лицата с висока степен на риск, които да се наблюдават постоянно.
Пилотната група, създадена през юли, включва инспектори от НАП, служител на икономическа полиция и представител на консултантската компания „Краун Ейджънтс”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg