EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Много българки на ръководни постове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Много българки на ръководни постове

mail16:00 | 05.03.2012прегледи 637 коментарикоментари 0


България е сред страните в ЕС, в които се наблюдава трайна тенденция в повишаването на броя на жените, участващи в ръководството на големи компании. Това сочат резултати от доклад на Европейската комисия, публикуван днес.
Докато през 2010 г. у нас жените ръководители на големи дружества са били 11,2 %, през миналата година броят им достига 15,2 %, а в началото на настоящата година вече е 15,6%. Тази тенденция се споделя в повечето страни от ЕС, като е най-изявена във Финландия (27,1%) и Латвия (25,9 %). Най-малко жени началници се наблюдават в Малта (3%) и Кипър (4,4%).

Само един от всеки седем членове на управителни органи на най-големите европейски дружества е жена (13,7%), показват данните. Ако темповете на промяна се запазят, за постигането на баланс при участието на мъжете и жените в управлението (поне 40% от двата пола), ще бъдат необходими още над 40 години, отбелязва ЕК. Според съобщението, има доказателства, че балансираното участие на мъжете и жените на ръководни позиции допринася за по-добри бизнес резултати, по-голяма конкурентоспособност и икономически ползи. Комисията започва от днес да събира мнения за възможни действия на равнище ЕС, в това число чрез законодателни мерки, за разрешаване на проблема с неравномерното участие на мъжете и жените в управителните органи на дружествата. Обществената консултация ще продължи до 28 май и след като получи мненията, комисията ще вземе решение за по-нататъшни действия по-късно през годината. Комисията предлага също търгуваните на борса европейски дружества да поемат доброволен ангажимент да увеличат броя на жените в своите управителни съвети. Документът "Ангажимент за участие на жените в управителните съвети в Европа" в последната година е бил подписан едва от 24 дружества, които са се съгласили да увеличат участието на жените в своите управителни органи на 30 % до 2015 г. и на 40% до 2020 година.

Липсата на жени по високите етажи в бизнеса вреди на конкурентоспособността на Европа и възпира икономическия растеж, коментира заетата с инициативата еврокомисарка по правосъдието Вивиан Рединг. Тя отбеляза, че Белгия, Франция, Италия, Холандия и Испания са приели законодателни мерки, с които са въвели квоти за мъжете и жените в управителните органи на дружествата.В Дания, Финландия, Гърция, Австрия и Словения са приети правила за балансирано участие на половете в управителните органи на държавните предприятия. Според резултатите от ново проучване на Евробарометър, публикувано днес, 88% от европейците вярват, че при еднакви способности жените следва да бъдат равно представени на водещите ръководни длъжности в бизнеса. Две трети от европейските граждани са на мнение, че жените разполагат с необходимите умения. Също толкова от анкетираните подкрепят идеята за законодателство, което да гарантира балансираното участие на мъжете и жените в управителните органи на дружествата, а 49 % виждат паричните глоби като най-подходящия механизъм за прилагането на такова законодателство. По данни на Еврокомисията, жените са 60 % от новозавършилите висше образование, но малко от тях достигат до най-високите ръководни позиции в дружествата. БТА
 


Тагове: ЕС, България, жени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg