EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Много безработни, малко добри кандидати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Много безработни, малко добри кандидати

mail15:58 | 06.11.2009прегледи 749 коментарикоментари 0


Въпреки  милионите отчаяни безработни в САЩ, които са готови да се захванат с какво ли не, много чудесни позиции остават незаети. Каква е причината? Липса на кандидати, показва анализ на  CNN Money.
Вакантните места се отварят предимно в специализирани индустрии като здравеопазването, зелените технологии, енергетиката.  Оказва се, че за тези сектори няма достатъчно подготвени кадри. В същото време работодателите са затрупани от кандидатури на ентусиазирани специалисти от други области, които обаче не могат да покрият специфичните изисквания на дадената позиция.
Последните проучвания на Института за развитие на човешките  ресурси (Human Capital Institute) и на компанията за управление на човешки ресурси TheLadders, показват, че повече от половината работодатели се оплакват от липса на качествени кандидати.  Намирането на такива се оказва най-голямото предизвикателство за компаниите, въпреки рецесията.
Много от позициите, които изискват специални умения и предлагат заплати между 30 хил. долара и 45 хил. долара годишно,  продължават да са свободни през последните шест месеца. Сайтовете за обяви регистрират голяма посещаемост, получават се тонове автобиографии, но в крайна сметка няма подходящи хора.
Проблемът се задълбочава, когато става въпрос за намиране на хора за по-високо платените позиции. Такъв е примерът с технологичната компания  Unison Site, която търси директор за свой отдел, предлага заплащане между 90 хил. и 140 хил. долара годишно, и вече трети месец не може да се спре на подходящ кандидат.
Обикновено, най-трудно се намират хора за позиции, които изискват богат опит в определена област. А кандидатурите, които се получават идват от хора, които знаят че не са достатъчно квалифицирани, но въпреки това опитват, защото няма какво да губят в случая. 
Заради това съветът на експертите към търсещите работа е, да направят списък от компаниите и индустриите, които отговарят на тяхната квалификация, вместо да бомбардират всички възможни свободни позиции със своите автобиографии. Статистиката показва, че 80% от вакантните места се заемат чрез лични препоръки и лични контакти. За това сляпото и разнопосочно разпращане на автобиографии не е най-ефективния начин за започване на работа. По-добре е да се заложи на изграждането на мрежа от контакти, както лични така й чрез социалните мрежи в Интернет.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg