EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Мляко&сирене от мобилна хладилна витрина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мляко&сирене от мобилна хладилна витрина

mail06:28 | 08.05.2015прегледи 2148 коментарикоментари 0


За първи път фермер ще предлага продукти от мобилна хладилна витрина на традиционния национален Събор на овцевъдите от 8 до 10 май край Петропавловския манастир, Великотърновско. Това ще е една от атракциите на традиционния събор, на който се очакват над 240 изложители и над 150 000 посетители от цялата страна.
Семейство Никола и Таня Кулови ще докарат биволско и овче кисело мляко и сирена от фермата си „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско и ще ги предлагат на участниците и гостите на събора на щанда на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Млякото и сирената са от редки породи животни, които семейството само отглежда: близо 500 Каракачански овце и 143 биволи от породата Българска Мурра.
Общо осем мобилни хладилни витрини бяха закупени наскоро от Франция в рамките на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Те са направени като ремарке за лека кола или микробус, а на пазари и изложения ще се включват към електрическата мрежа и от тях като от нормален щанд с витрина хората могат да пазаруват пресни продукти. С тези мобилни хладилни витрини ще се постави началото на нов тип фермерски пазари в България по подобие на такива във Франция, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия. Предстои фермери от Западна и Централна Стара планина, регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), да доставят продукти директно от фермите си и да продават пряко на потребителите. Продуктите ще са от райони на Натура 2000 зони, в които „За Балкана и хората“ активно работи с фермери, производители и местни бизнеси.
„Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните вече работи! Благодарение на добрата воля и на активните усилия на хората от МЗХ и БАБХ, на експертите от проекта „За Балкана и хората” и с малко помощ от Швейцария,“ казва д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“ и координатор на проекта. „През 2012 година фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26 бяха само три, днес са вече 15. Девет от тях са регистрирани с помощта на проект „За Балкана и хората”, сред които и фермата на Кулови, а други десет са в процес на регистрация. Очаквайте скоро истински млечни продукти, мед и зеленчуци на фермерски пазари в София и Пловдив!“

Фермерските пазари за директни продажби от регистрирани ферми в Западна и Централна Стара планина ще са един от конкретните резултати на проекта „За Балкана и хората“. „С този проект искаме да обвържем отглеждането на животни с опазването и поддържането на пасищата в природните и националните паркове и в зоните от екологичната мрежа Натура 2000. Вече можем да покажем нагледно, че бизнес може да се прави и в защитени територии, а добре опазената природа носи честни приходи на местните хора и ползи за всички ни”, посочва още Стоилко Апостолов от „Биоселена“.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg