EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Млечна борса в България - след година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млечна борса в България - след година

mail16:01 | 24.08.2010прегледи 1755 коментарикоментари 0


Малко над 641 хил. лв. е стойността на продадените и закупените млечни квоти през миналата година, отчетоха на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) на пресконференция по заключителния етап на проекта „Възможности за създаване на електронна млечна борса в България”, предаде агенция „Фокус”. От 1 август 2011 г. ще може да се подават заявления за продажба и купуване на млечни квоти по интернет.
Проектът е съвместен между Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция и Национална разплащателна агенция на Литва за търговията с млечни квоти и е изпълняван девет месеца.
Проектът е финансиран изцяло от ЕК, като е имал за цел подобряването на административния капацитет на сектор „Мляко” и опростяване на процедурите за продажбата на млечни квоти, информира изпълнителният директор на фонда Калина Илиева. Тя уточни, че ДФЗ - РА е междинно звено в продажбата на млечни квоти.
От 1 август за втора година е започнало подаването на заявления за закупуване на млечни квоти, за от 1 септември ще започне и подаване за продажба на квоти.
За текущия квотен период националната млечна квота за България е около 1,2 тона (1 018 651, 458 тона). Илиева посочи, че Литва е първата държава, която прилага успешно електронната квотна борса.
„Имаме амбиция след успешното приключване на този проект, България да стане следващата година, която да предложи електронна квотна борса и подаването на документите да става по интернет”, каза Илиева.
За целта е необходимо да се изгради връзка между ИСАК и системата на НВМС. „С този проект направихме една голяма крачка към модернизиране на сектор Земеделие”, посочи директорът на ДФЗ - РА.
Зам.-изпълнителният директор на фонда Ангел Кинанов уточни, че през миналата година цената на един килограм краве мляко, утвърдена от министъра на земеделието, е била 0,10 ст., за кг при 3,8 % масленост. Подадени са били 222 заявления за закупуване на квота и 546 заявления за продажба. Тази година цената ще бъде 15 ст. за кг. или с 5 ст. повече.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg