EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Млади мениджъри мерят бизнес умения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млади мениджъри мерят бизнес умения

mail11:30 | 27.04.2012прегледи 387 коментарикоментари 0


29 ученици от страната ще сверят бизнес уменията си в управлението на виртуални компании. Това ще се случи във финалите на състезанието „Виртуално предприятие”. Надпреварата, организирана за 15-ти път от Джуниър Ачийвмънт България и Майкрософт България, ще се проведе на 28 април (събота) в Националния център за подготовка на олимпийци в София. Младите мениджъри, които покажат най-добри резултати, ще получат призове от Министерство на образованието, младежта и науката и Майкрософт България.
„Виртуално предприятие” е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Тази година в програмата се включиха 734 ученика от 24 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 2 месеца. Участниците във виртуалната игра стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за пет основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции и развойна дейност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез Индекс на пазарното представяне, който сравнява резултатите по предварително зададени критерии.
Общо 8 отбора от Пловдив, Самоков, Горна Оряховица, Казанлък и Плевен достигнаха до финалите на тазгодишното състезание, след като пребориха 212 отбора в първия онлайн етап на играта. Във финалния кръг отборите ще имат за задача да създадат виртуални фирми, конкуриращи се помежду си при производството и продажбите на хологенератор – хипотетичен иновативен продукт, зададен специално за състезанието.
Освен в отборната надпревара, учениците ще решават и индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, ще определи и персонални победители в играта. Те ще получат грамоти, с които могат да кандидатстват за стипендия от общината, в която живеят.
Програмата “Виртуално предприятие” е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години. Инициативата дава възможност на учениците да тестват и развият бизнес уменията си, като вземат решения, които имат реално влияние върху фирмата, която управляват. В България „Виртуално предприятие” е включено в официалния календар на Министерството на образованието, младежта и науката за олимпиади и национални състезания. В Eвропа тази инициатива е позната под името Virtual Business Challenge (VBC), а на световно ниво – HP Global Business Challenge.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg