EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Михов: Мога да координирам действията между БНБ и МФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Михов: Мога да координирам действията между БНБ и МФ

mail09:45 | 25.01.2010прегледи 592 коментарикоментари 0


Влизането на България в еврозоната е приоритет на правителството, а включването на страната в нея е работа на министъра на финансите. Това, което аз мога да направя, е да координирам действията между Централната банка и министъра на финансите, каза за Неделя150 на БНР икономистът Илиян Михов, номиниран от премиера за трети вицепремиер в кабинета.
Той идва в страната с мандат да формира дългосрочна визия за развитието на държавата.
Според Илиян Михов, ако тази година страната излезе от кризата, максимум до четири години България може да бъде приета и в еврозоната. "Еврото трябва да се въведе, като минем през нормалните стъпки. Няма нужда сега да прибързваме, защото е по-добре да минем през цялата процедура, която е установена от Европейския съюз, от Централната банка", обясни той и пред Дарик радио.
Според бъдещият вицепремиер бюджетният дефицит е нещо, което човек трябва много внимателно да обсъжда. "Аз не казвам, че бюджетният аванс трябва да бъде на нула, но същевременно е много трудно, когато бюджетният дефицит отиде към три-четири-пет процента да се подпомага държавата и тогава изведнъж да тръгнем да го обръщаме. Гърция е много добър пример за това, много трудно се връща "котката обратно в торбата". Затова човек трябва да внимава точно какъв ще бъде бюджетният дефицит - дали ще бъде нула или както г-н Борисов каза един процент, или може би ще бъде до три процента е нещо, което ще се обсъжда.”
Правителството трябва да бъде малко по-активно в мерките за справяне с кризата като определи най-критичните точки, където може да се въздейства с политика на стимули, коментира за същото радио и Кристалина Георгиева, българският кандидат за еврокомисар. "Ние сме много зависими от външни условия и по-малко зависими от това какво правим ние вътре в страната. Затова колкото повече се укрепва икономиката в еврозоната, при равни други условия е толкова по-добре при нас", смята Георгиева.- “Аз и преди го казвах, и сега ще го повторя - ние се движим с шест до девет месеца по-късно от всички останали и трябва да гледаме само какво те правят и да се опитваме да го адаптираме в нашите условия. Това, което навсякъде хората правят, е да казват, че тази криза има много сериозни последици за безработица и това значи, че трябва да търсим мерки, които да ни помагат да създаваме допълнителни работни места. В този смисъл аз ще кажа, че е добре да се търсят точки на въздействие, които да могат да помогнат на нашия вътрешен пазар на труда и те не са някакви гениални неща.”


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg