EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Митов: Мониторингът над България да отпадне!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Митов: Мониторингът над България да отпадне!

mail15:11 | 27.01.2016прегледи 876 коментарикоментари 0


Министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че отново е поставил въпроса за излизане на България от постмониторинговия диалог със Съвета на Европа (СЕ). Той коментира темата пред български журналисти в Страсбург, където представлява българското председателство на Комитета на министрите към СЕ, предаде БТА.

     Ние сме единствената държава от ЕС, към която съществува все още подобен механизъм, и е редно с оглед на реформите, които правим в момента, да започне ясно обсъждане на това България да излезе от тази фаза, посочи Митов. Готов съм да работя с всички парламентарни групи за постигане на максимален ефект, защото това е свързано с усилията на цялата държава и най-вече на народните представители. Мисля, че ще намерим път, за да постигнем съгласие за много сериозен разговор в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за отпадането на този механизъм. Следващият доклад ще бъде не по-рано от края на тази година - имаме време, за да насочим усилията си и той да бъде последен. Не казвам, че това ще се случи 100 процента, но амбицията е такава, поясни министърът.

     Докладите по т. нар. диалог отчасти се припокриват с областите, наблюдавани от Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Докладите на СЕ обхващат по-широк кръг въпроси, включително политическата обстановка, изборния процес, условията в местата за лишаване от свобода.

     Министър Митов отбеляза, че едно от най-важните неща в програмата на българското председателство, които нашата страна трябва да изпълни, е подписването на т. нар. Истанбулска конвенция, свързана с правата на жените. След събитията в Кьолн това става особено важен елемент от нашата работа в СЕ. Призоваваме всички държави, които още не са подписали тази конвенция, да го направят възможно най-бързо. СЕ дава достатъчно възможности за защита на правата на жените по най-категоричен начин, независимо от техния произход или откъде идват. Видяхме, че това не е маловажен въпрос след събитията в Кьолн, такива неща не трябва да се повтарят в никакъв случай, коментира министърът.

     Той определи като обезпокоително нарастването на броя на държавите, които не се съобразяват с решенията на Европейския съд по правата на човека. Според него е важно да се разбере защо се случва това и държавите от СЕ да предприемат максимално бързо мерки, както е направила България. По неговите думи е необходим разговор с Москва, за да се получат гаранции, че пътят, по който са поели, няма да затвори врата в спазването на определени универсални норми, към които е поет ангажимент. След началото на кризата в Украйна отношенията на СЕ с Русия са много сложни. Стремим се да пазим отворени врати за разговор, но е необходимо реалностите да се кажат такива, каквито са, заяви министър Митов.

За последния доклад, разпространен от Съвета на Европа и правозащитната организация "Хюман райтс уоч", за практики по българската граница, които противоречат на принципите на човешките права, външният министър уточни, цитиран от БНР:

Каквото има да се разследва, трябва да се разследва. "Хюман райтс уоч" са добре дошли, за да ни кажат какво има. Нашите гранични полицаи и хората, които работят по границите, винаги са добре инструктирани за това, какви са им задълженията и правомощията и докъде те могат да стигнат.

На въпрос на германски ляв парламентарист относно продажбата на българско оръжие в Сирия, министър Митов отговори:

Когато става въпрос за търговия с оръжие, българската държава прави всичко според конвенциите, към които ние сме се присъединили, и през лицензирани търговци. Нашата първа и основна цел е да решим конфликта в Сирия. Правителство, избрано от сирийските граждани на свободни, честни избори под егидата на ООН, е наша цел. Българският интерес не е в това да подпомагаме някого с оръжие.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg