EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мистерията около „Белене” се разплита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мистерията около „Белене” се разплита

mail10:35 | 28.09.2012прегледи 1106 коментарикоментари 0


Бизнесменът Богомил Манчев е свързан с новата офертата за АЕЦ „Белене”. Той призна в телевизионно интервю, че познава от миналата година американските инвеститори, с които има съвместна дейност по проекти извън страната. Манчев заяви, че има разрешение от американското правителство да бъде техен подизпълнител. EconomyNews.bg припомня, че Манчев работи от години тясно с руската ядрена енергетика и е най-пряко свързан с руския проект за втора АЕЦ в България.
Ето някои от по-съществените моменти от разговора на bTV с Богомил Манчев.
Направи ми силно впечатление вчера в икономическа комисия, когато те бяха представени, че изпълнителният директор, представителят на компанията беше крайно изненадан от факта, който научи от депутатите, че всъщност проектът АЕЦ „Белене" не е одобрен?
Това граничи с неистина. Иван Иванов каза неистина - той каза, че в този момент АЯР разглежда документите му. Не ми е известно да се разглеждат документи на спрян обект.
Но проектът не е одобрен?
Ако ме слушате, ще разберете. Всички забележки са отстранени, но поради това, че съвпадна с решението за спиране на проекта, ако утре се рестартира проектът, трябва да се извади документа и да се разпише, нищо не трябва да се прави.
Кои са инвеститорите отзад. Интересно е, че проектната компания е регистрирана в офшорна зона, щата Делъуер.
Регистрирана е и на федерално ниво. Всички компании са достатъчно големи, но преди това трябва да има подписан меморандум за разбирателство между консорциума и НЕК, той е обвързващ документ, който казва аз слагам 2 лева, ти ще ми дадеш еди кое си и той казва: ето моите участници. Те са големи публични компании и западноевропейски и американски, които не можеш да извадиш на показ, ще им направиш проблем на техните борси, на техните акции.
Как НЕК ще подпише споразумение с някой, който не знае кой е?
Нали чухте днес, какво каза г-н Червенкондев, че ще ни искат 200 милиона. Ако те дадат 200 млн. гаранция ще ми е много интересно, как някой ще загуби 200 млн. евро гаранция. Вие ще дадете ли 200 млн. евро?
Кога ще има Белене, ако се случи в сроковете, в които говорим?

2018-а година ще има първи блок, 2019-а - втори
Какво ги интересува хората, какво трябва говори този проект на малкия човек на улицата?
Около 2,5 млрд. евро ще отидат към български фирми подизпълнители, хранително вкусова промишленост, строители, инфраструктура, която трябва да бъде изградена, промишлеността ще бъде натоварена достатъчно с нестандартно оборудване, цимент, арматурно желязо, което може да се произведе на територията на България. Ще работят 11 000 души на площадката, общо 50 хиляди ще бъдат ангажирани чрез периферните производства. Това е доста силен тласък за икономиката
Токът ще стане ли по-евтин?
Не, вие чухте вчера - няма да има договор за изкупуване от държавата, което е правилно. Участваме на свободен пазар.
Не ви ли притесняват протести срещу Белене?
Възможно е, тогава ще трябва да платят неустойка.

Очевидно е, че преди седмица мнозинството в парламента се гласеше да състави комисия, която да разследва поръчките и договора за АЕЦ "Белене", сега изведнъж министърът на икономиката води някакви хора в парламента. Очевидно това, което се случва чисто политически, е, че правителството бяга от отговорност. Това каза председател на УС на Института за пазарна икономика и ръководител на екипа, който следеше и анализираше проекта АЕЦ "Белене", Красен Станчев в предаването "Преди всички" на БНР.

До момента има четири анализа, които доказват че проектът АЕЦ "Белене" е безсмислен от икономическа гледна точка. Няма нито един подробен анализ, който да доказва, че има интерес от този проект. Няма отговор на няколко въпроса – необходима ли е такава централа, кой ще купува тока от нея и какво ще става с отработеното ядрено гориво и защо трябва българските поколения граждани да стопанисват някаква централа, от която никой няма нужда. По българския закон, който не беше спазен при предишните две правителства, работата, свързана с обосновка на атомни централи, е работа на правителството, коментира икономистът.
Десет минути в интернет са достатъчни, за да се разбере, че т.нар. "кандидат-купувач" няма някакъв опит в тази област и никога не е имал. Защо трябва да се водят преговори с такъв кандидат, не ми е много ясно, при положение че не е свършена домашната работа на правителството – да оцени енергийния баланс, да види дали има нужда и да прецени дали да се строят ядрени мощности, каза Станчев.
Начинът, по който се формулират условията за водене на преговори, тези седем изисквания към евентуалния кандидат, са доста противоречиви, но основното в тях е, че се поставят такива условия, на които в очите на правителството никой не може да отговори, т.е. да не се водят преговори. Тогава за какво става дума? Става дума за хаос, който се отразява много зле на съществуващите мощности и на съществуващите възможности на българската енергетика. Хаосът ще продължава, но в крайна сметка ще се окаже, че това не е подходящият инвеститор, защото няма никакви референции за опит, обясни той.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg