EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Мисли първо за малкия бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мисли първо за малкия бизнес

mail13:15 | 31.08.2020прегледи 538 коментарикоментари 0


Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюзът за стопанска инициатива (CCИ) учредиха работна група, която ще разработи проект Концепция за реализиране на мерки, насочени към подкрепа и облекчаване дейността на МСП в съответствие с принципа „Мисли първо за малките“ към „Акта за малкия бизнес“ на Европейския съюз.

По време на среща, провела се в сградата на ИАНМСП, членовете на работната група обсъдиха настоящото състояние на сектора на МСП у нас и възможностите за изготвяне на Концепцията, чиято цел е да насърчи предприемачеството, да улесни достъпа до нови пазари и финансиране, да подкрепи дигитализацията, да регулира бизнес средата и да повиши осведомеността относно кръговата икономика и иновациите.

В рамките на първата сесия на работната група всички страни се обединиха около мнението, че Концепцията ще подпомогне възстановяването на българската икономика от последствията от пандемията от COVID-19 и ще спомогне за растежа и в дългосрочен план.

Целта на участниците от групата, създадена с решение на Националния икономически съвет (НИС) към Министерския съвет, е да представи Концепцията до края на 2020 г., за да може тя да окаже благоприятен ефект върху малкия и средния бизнес у нас в максимално кратки срокове с оглед на усложнената икономическа ситуация.

Изготвяйки стратегическия документ, работната група ще се ръководи от 10-те принципа на „Акта за малкия бизнес“ на Европейския съюз, а именно:

1. Да се създаде среда, в която предприемачи и семейни предприятия могат да преуспяват и предприемчивостта се възнаграждава.

2. Да се гарантира, че честните предприемачи, които са били обявени в несъстоятелност, ще получат бързо втори шанс.

3. Да се изготвят разпоредби в съответствие с принципа „Мисли първо за малките“.

4. Да се създаде готовност от страна на държавните администрации да откликват на нуждите на МСП.

5. Да се приспособят механизмите за провеждане на публичната политика към нуждите на МСП: да се улесни участието на МСП в процедури по възлагане на обществени поръчки и да се използват по-добре възможностите за държавна помощ по отношение на МСП.

6. Да се улесни достъпът на МСП до финансиране и да се развие правна и икономическа среда, която спомага навременните плащания по търговските сделки.

7. Да се помага на МСП да се възползват в по-голяма степен от възможностите, които предлага единният пазар.

8. Да се насърчава усъвършенстването на уменията в МСП, както и всички форми на иновация.

9. Да се създаде възможност за МСП да превърнат предизвикателствата на околната среда във възможности.

10. Да се насърчават и подпомагат МСП да се възползват от растежа на пазарите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg