EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мисия на МВФ в Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мисия на МВФ в Украйна

mail15:00 | 29.03.2013прегледи 405 коментарикоментари 0


Мисия на МВФ пристигна в Украйна за продължаване на преговорите по ново стендбай споразумение, съобщи постоянният представител на фонда в Киев Макс Алиер, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му, мисията, ръководена от Кристофър Джарвис пристига по искане на украинските власти и ще остане в страната до 10 април. По-рано Алиер съобщи, че че Украйна и МВФ вече са обсъдили стойността на кредита, но не даде повече подробности. Украинските власти са сдържани за поредната мисия на фонда, отбелязва ИТАР-ТАСС. Министърът на икономическото развитие и търговията Игор Прасолов заяви, че украинското правителство проявява "сдържан оптимизъм". Той изрази увереност, че страните
ще намерят решение по обсъжданите въпроси за валутния курс, цените на газа за населението и дефицита на държавната компания Нафтогаз Украйна.
През януари първият вицепремиер на Украйна Сергий Арбузов посочи, че страната очаква да се договори с МВФ за получаване на нов стендбай кредит от около 15,4 милиарда долара. През 2010 година Украйна и фондът одобриха стендбай програма в общ размер 15,5 милиарда долара с цел изпълнение на реформи в страната. През лятото на 2010 година Киев получи от МВФ първия транш от 1,89 милиарда долара, а през декември 2010 година бе отпуснат и втори транш от 1,5 милиарда долара. След това отпускането на средства по програмата бе спряно заради неизпълнение от Украйна на редица задължения, по-конкретно на исканото от фонда повишаване на цените на газа и парното за населението. Действието на предишната програма за сътрудничество изтече в края на 2012 година. Според украинските власти изискванията са неприемливи заради сложната финансово-икономическа ситуация в страната. Председателят на Асоциацията на украинските банки Олександър Сугоняко предупреди, че ако правителството на Украйна не се споразумее с МВФ за предоставяне на кредит, страната може да се  окаже в състояние на фалит.


 


Тагове: Украйна, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg