EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МИР планира 321 мн.лв. инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МИР планира 321 мн.лв. инвестиции

mail18:20 | 18.08.2023прегледи 877 коментарикоментари 0


Девет инвестиционни проекта на дружества за прилагане на финансови мерки разглеждат в момента експертите на Министерството на иновациите и растежа (МИР). При реализирането им се очаква да бъдат разкрити общо 1567 нови работни места в областите Варна, Враца, Благоевград, Плевен, Бургас, Пловдив, Силистра и София област.

Планираните инвестиции са в размер на 321 млн. лв., като преобладаващата част от проектите са в сферата на производството и високотехнологичните услуги. Това съобщиха от министерството в отговор на въпроси на БТА относно Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), който дава възможност на инвеститорите, получили сертификат за инвестиционен проект, да заявят ползването на насърчителни мерки, финансирани от бюджета на МИР.

Наскоро ведомството подписа договори с кмета на Община Марица и с фирма "Бултекс 99" за финансиране на пътна инфраструктура по ЗНИ. Отпуснатите средства са близо 500 000 лв. и са предназначени за изграждането на част от Южен околовръстен път на село Радиново. Той ще улесни достъпа и функционирането на компаниите в индустриална зона Марица и ще помогне за привличане на нови инвеститори, които да допринесат за устойчивото развитие на общината.

С изграждането на пътя ще се пренасочи тежкотоварният трафик, който в момента преминава през селото. Мярката се прилага във връзка с инвестиционния проект на фирмата - "Изграждане на нова складово-логистична база – първи етап" в с. Радиново, с издаден сертификат за инвестиция клас А по реда на ЗНИ.

Вчера Министерският съвет одобри сключването на още два договора с общини за предоставяне на насърчителна мярка изграждане на елементи на техническата инфраструктура - публична общинска или държавна собственост.

Единият проект е за изграждане на елементи на общинска пътна инфраструктура във връзка с изпълнението на сертифициран инвестиционен проект "Изграждане на предприятие за брониране и производство на военна техника" в община Бургас на "Интернешънъл Арморд Груп БГ" ЕООД.

Инвестицията по проекта е в размер на над 20 млн. лв. и първоначално ще бъдат разкрити 20 нови работни места. За него МИР ще предостави средства в размер до 3 390 564 лв.  Другият проект е за изграждане на общинска пътна инфраструктура във връзка със сертифициран инвестиционен проект "Завод за производство на ски" в община Асеновград на "Амер Спортс България" ЕООД. Инвестицията по проекта е в размер на 10,7 млн. лв, като тази на МИР е в размер на до 830 917 лв. Очаква се там да бъдат разкирити 125 нови работни места.

От началото на тази година до 14 август са сертифицирани 14 проекта, по които се планира да бъдат обявени 859 работни места, посочиха още от МИР.

Според информация от министерството за броя на подписаните през миналите години договори за финансиране по ЗНИ и вида на инвестициите, за 2022 г. са подписани 14 договора за общо 18 591 000 лв. за прилагане на мерките за изграждане на елементи на техническата инфраструктура и за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка в качеството му на работодател задължителни осигурителни вноски.

57 на сто от дружествата, сключили договори, са в сферата на производството. Общият брой на заявените за разкриване от инвеститорите работни места е 2885. Според дейностите по проекти, девет са в преработващата промишленост, като пет от тях са във високотехнологични дейности.

Пет са проектите в сектора на услугите, като 3 от тях предоставят високотехнологични услуги. Всички те са реализирани в областите Ловеч, София, Пловдив и Бургас. При половината от проектите е имало чуждестранно участие, като сумата, която е предоставена за подпомагане на дружества с чуждестранно участие, е 9,74 млн. лв.

Година по-рано са подписани 13 договора, като 62 процента от дружествата са в сферата на услугите. Договорите са за общо 7 146 000 лв. и за разкриване на 2617 работни места. Четири от договорите са за насърчаване на инвестиции в преработващата промишленост, като всички са във високотехнологични дейности, а 8 са в сектора на услугите, като 7 от тях предоставят високотехнологични услуги.

Проектите се реализирани в областите Русе, Варна, Ловеч, София и Бургас. От МИР посочиха, че 69 на сто от проектите са с чуждестранно участие, на които са предоставени малко над 4 млн. лв.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg